Kotimaiset hiilet ja maltti ovat A ja O

Useimmat grillaajat laittavat makkarat paistumaan hiillosprosessin liian aikaisessa vaiheessa. Joillakin grillimestareilla toimitus lähtee väärille urille jo hiiliä ostettaessa.

grillaus
Makkaroita ja maissaintähkiä grillissä.
YLE

Kuluttajalle saattaa silloin tällöin grillatessa jäädä resori vetävään käteen, kun hiilet osoittautuvat sekundaksi. Hyvän hiilloksen varmistamiseksi ei kannata kaupassa muutaman euron takia pihistellä, kotimainen hiili on hieman kalliimpi, mutta varmasti laadukas.

Hyvästä lehtipuusta valmistettu hiili ei tarvitse edes sytytysnestettä palaakseen. Tuohella tai paperilla sytytetty hiilikeko saa grillin hehkumaan.

Puulaji ei välittömästi vaikuta makuun

Näkemyksiä grillaamisesta on melkein yhtä paljon kuin asiaa harrastavia. Joidenkin mielestä puulaji, josta hiilet on valmistettu vaikuttaa lopputuotteen makuun.

- Ei puulaji suoranaisesti makuun vaikuta, mutta oleellisesti se vaikuttaa siihen hiillokseen, joka saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi kotimaisen koivun lämpöarvo on parempi kuin lepän, tietää hiiliä valmistavan RPK-Hiili Oy:n toimitusjohtaja Jari Rissanen kertoa.

- 40 - 45 minuuttia kannattaa varata siihen, että hiilloksen saa aikaiseksi.

Hiiltoprosessi loppuun

Rissasen mukaan hiiltoprosessi hiilien valmistusvaiheessa on jäänyt kesken, jos hiilet eivät pala kunnolla. Polttovaiheessa lämpötilan tulee olla 450 – 500 asteen huitamilla ja poltto pitää viedä loppuun saakka.

- Tuontihiilissä myös puunlaatu on vaihtelevaa ja se on ratkaiseva tekijä hiilten toimivuudessa. Lehtipuu ja asianmukaisesti hiilletty, niin ei pitäisi ongelmia tulla, Rissanen toteaa.

Lähteet: YLE / Satakunta