Makkara maistuu tänäkin juhannuksena

Perinteinen makkara pitää edelleen pintansa juhannusherkkujen joukossa. Atrian Nurmon tehtailla valmistuu päivittäin liki 200 000 kiloa grillimakkaraa.

makkarat
Atrian Nurmon tehtailla valmistuu makkaraa päivittäin noin 200 000 kiloa.
YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Vuosittain kaupan hyllyille tulee uusia grilliherkkuja, jotka ovat entistä helpompia ja nopeampia valmistaa. Makkaran suosiota eivät kuitenkaan uutuudetkaan horjuta. Hyvä juhannussää vaikuttaa grilliherkkujen menekkiin.

- Suomalainen grillaa aina, oli sää mikä hyvänsä, mutta vielä enemmän grillataan, jos sää on loistava, kertoo tuotantojohtaja Mika Ala-Fossi Atria Suomi Oy:stä.

- Myynti näyttää ihan hyvältä tällä hetkellä, juhannusta kohti mennään ja hyviä ilmoja on luvattu.

Kevään työtaistelut ja elintarvikealan lakko näkyi Atriallakin, mutta nyt tilanne on jälleen normaali. Töitä riittää kaikille. Nurmon tehtailla on yhteensä noin 700 kesätyöntekijää, joista noin 300 valmistaa makkaraa. Makkaratuotannossa on useita työvaiheita. Lyhimmillään kestää neljä vuorokautta siitä, kun eläin saapuu teurastettavaksi, siihen kunnes valmis makkara on kaupan hyllyllä.

Seinäjokelainen Aki Savela on ollut useita kesiä Atrialla kesätyöntekijänä ja työskentelee tällä hetkellä määräaikaisena työntekijänä makkaralinjalla.

- Makkara maistuu myös vapaa-aikana. Juhannuksena suuntaamme mökille ja grillattavaksi otamme makkaraa sekä varmaankin joitain vihanneksia ja ehkä kyljyksiä, Savela arvelee.

Lähteet: YLE Pohjanmaa