1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurantalot

Valssi soi Juuan työväentalolla

Humpat ja valssit soivat ahkerasti Juuan työväentalolla. Puu-Juuassa keskeisellä paikalla olevalla työväentalolla tansseja järjestetään 25 kertaa vuodessa. Yli satavuotias työväentalo on välillä ollut jopa purku-uhan alla. Aktiiviset seuran jäsenet pitivät puolensa ja korjasivat talon entistä ehommaksi. Nyt siellä voi pyörähdellä maakunnan parhaalla tanssilattialla.

seurantalot
Punainen, hirsinen työväentalo.
YLE / Anneli Lujanen

Huikea on se talkootyötuntien määrä mikä on vuosikymmenien saatossa tehty Juuan työväentalolla. Esimerkiksi työväenyhdistyksessä pitkään aktiivisesti toimineen Paavo Tuonosen johdolla yhdistyksen jäsenet tekivät yli 4500 talkootuntia. Aikakirjat kertovat, vuonna 1909 valmistunut talo rakennettiin aikoinaan talkoilla ja rakennustavikkeet saatiin suurimmaksi osaksi lahjoituksina. Varoja rakennustöihin kerättiin muun muassa arpajaisilla.

Talon vanhimmassa osassa on nyt keittiö ja puffetti, samoin saniteettitilat. Myöhemmin vuonna 1929 valmistuneessa osassa avara juhlasali näyttämöineen. Salin parketilla mahtuu pyörähtelemään virallisesti 150 tanssijaa. Tarvittaessa parikymmnentä enemmänkin.

Vaikka tanssien järjestämisellä on rahoitetty yhdityksen toimintaa ja ylläpidetty kiinteistöä, on seuran toiminta ollut paljon muutakin. Työväentalolla on ollut Juuan ensimmäinen lainakirjasto, joka sittemin siirtyi kunnalle. Siellä on myös toimitettu käsinkirjoitettua "Sanarieska"-nimistä seuralehteä. Kuusikymmentä-luvulla toiminta siirtyi läheiselle Päivärinteen tanssilavalle. Silloin työväentalolla vuokralaisina olivat muun muassa Juuan kunta ja nahka-alan yritys.

Kaikki eivät aina ole suopeasti katsoneet keskeisellä paikalla sijainnutta työväentaloa. Kunta ei ollut suosiollinen jatkamaan tontin vuokrasopimusta 1980-luvun puolivälissä. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen tontti saatiin ostettue 50tuhannella markalla. Sen jälkeen lähes kaatumispisteesä ollut talo remontointiin nykyiseen kuntoonsa.

Juuan työväenyhdistyksen entinen puheenjohtaja Paavo Tuononen sanookin uurastaneensa talon remontissa ympäripyöreitä päiviä, terveydenkin menettämisen uhalla.

-En laskenut niitä hikipisaroita enkä työtunteja. Mutta se työ kannatti tehdä. Tämä talo on minulle niin tärkeä, että jos ei muuta hautapaikkaa löydy, saavat haudata minut tuonne kivijalkaan.

Paavo Tuononen myös kertoo, että talolla on käynyt monta tunnettua vierasta. Yksi heistä presidentti Martti Ahtisaari, joka piti siellä vaalikampanja tilaisuutensa. Keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Rautavaara vieraili myös.

- Se oli sillä lailla, että Tapsa oli soittanut kunnan keskukseenja kysellyt esiintymispaikkaa. Keskus oli neuvonut läheiselle seurantalolle. Tapio Rautavaara oli sitten kävellyt Puu-Juuan raitti ja nähnyt työväentalon. Perkele, onhan täällä työväentalokin. Täällä Tapsa sitten esiintyi sen jälkeen ja sali oli täynnä.

Nyt Juuan työväentaloa oman toiminnan lisäksi vuokrataan ahkerasti erilaisiin tilaisuuksiin. Yhdistyksen nykyinen varapuheenjohtaja Raimo Tuononen sanoo puhelimen soivan ahkerasti.

-Vuokraajia on laidasta laitaan, aina perhejuhlista muihin poliittiisiin järjestöihin asti. Yli 10 vuotta olen vastannut tanssien järjestämisestä ja hoitelen myös tätä talon vuokrausta. Järjestysmieskorttikin tuli uusittua, joten siltä osin asiat ovat kunnossa. Talon kannalta tulevaisuus näyttää hyvälle, sitä käytetään paljon. Tämä on tärkeä paikka.

Paavo Tuononen vakuuttaa samaa ja sanoo sen olevan hänelle kuin toinen koti.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Anneli Lujanen

Lue seuraavaksi