Nainen ei nalkutakaan autossa

Vitseissä ja sarjakuvissa viljelty kaavamainen käsitys miehelleen autossa nalkuttavasta vaimosta on osoittautumassa harhaluuloksi. Auton sisällä käytävää vuorovaikutusta tutkivan Oulun yliopiston Talk & Drive -projektin tuoreiden tulosten mukaan ajoreitti ratkaistaan keskustellen.

Nalkutus
Kaksi naista autossa katsoo peruutuspeileihin.
YLE / Keski-Suomi

Tutkimuksen mukaan autolla ajaminen on usein yhteistoimintaa, jossa kuljettaja ja matkustajat neuvottelevat ajamiseen liittyvistä asioista. Ajotilanteessa kuljettaja pyytää usein myös neuvoa matkustajilta. Toisinaan matkustaja ehdottaa tai neuvoo reitin valinnassa tai päättää reitin, jolloin kuljettaja vahvistaa päätöksen ajamalla tämän ohjeiden mukaan.

Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan Talk & Drive -tutkimus on menetelmiltään poikkeuksellinen, sillä siinä aineisto kerätään aitoja ajotilanteita kuvaamalla. Uutta on myös se, että projektissa kiinnitetään huomiota kuljettajan lisäksi matkustajiin.

Haaveena vuorovaikutteinen navigaattori

Tutkimusaineisto on kerätty aidoissa ajotilanteissa kolmessa maassa. Yhteistyötä on tehty Edinburghin, Canberran ja Helsingin yliopistojen kanssa.

- Australialaiset ja britit näyttävät käyttäytyvän autossa samalla tavalla kuin suomalaisetkin, projektia johtava yliopistotutkija Pentti Haddington kertoo.

Tutkimus on saanut Haddingtonin miettimään vuorovaikutteista navigaattoria. Nykyiset navigaattorit antavat ohjeita koko ajan, eli kuljettaja ei voi päättää, milloin hän vastaanottaa ohjeita.

Matkapuhelin on autossa turvallisuusriski

Tutkimusprojektissa on selvitetty myös matkapuhelimen käytön vaikutuksia kuljettajan keskittymiseen. Matkapuhelimen käyttöä on tutkittu maailmalla paljon, mutta kukaan ei ole huomannut selvittää, mitä autossa tapahtuu ennen kuin puhelimeen vastataan.

Haddingtonin mukaan handsfreesta ei ole tilanteessa apua, sillä se ei helpota vastaamista. Handsfree ei myöskään kerro, kuka soittaa, joten katse on joka tapauksessa suunnattava hetkeksi puhelimeen.

Lähteet: YLE Oulu