1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yleiset vessat

Vessavalvoja pitää hajut pois yleisövessasta

Lappeenrannan Kauppahallin päädyssä tekee työtään harvinaistuneen ammattikunnan edustaja. Torin kulman yleisövessassa asiakkaita rahastaa kolikkoautomaatin sijaan vessavalvoja.

yleiset vessat
Kauko Pylkkö
YLE

"Aikuiset 60 senttiä, lapset 40 senttiä." Kyltti kauppahallin yleisöwc:n ovessa ilmoittaa hädän hinnan. Kolikot voi jättää wc:n porstuassa olevaan kippoon.

Lasi-ikkunan takana vessavalvoja Kauko Pylkkö istuu varmistamassa, että kaikki hädänalaiset maksavat toimituksestaan. Pylkkö istuu vessavalvojan työkopissa kaksi - kolme päivää viikossa pääasiassa kesäisin. Muina päivinä yleisöwc:ssä palvelee toinen vakituinen valvoja.

Valvojan vastuulla on lisäksi yleisövessan siisteys. Vessavalvoja pitää huolen siitä, että vessassa riittää paperia, saippuaa ja muita tarvikkeita.

- Täällä ei asiakkaiden tarvitse pitää pyykkipoikaa nenässä, toteaa Pylkkö.

Valvojia vaikea löytää

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen Kauppahallin yleisövessan hoidosta Lappeenrannan seudun työnhakijoiden kanssa. Yhdistys on pitänyt vessaa siistinä jo 15 vuoden ajan.

Ongelmana on ollut, että työhön ei tahdo löytää tekijöitä. Varsinkaan kun yhdistys ei pysty maksamaan palkkaa työstä.

- Pitäisi tehdä jonkinlainen työharjoittelu- tai kuntoutussopimus työntekijän kanssa, sanoo Pylkkö.

Pylkön mielestä vessavalvojan pesti on siinä mielessä harvinainen työ, että työn aikana voi kuunnella radiota ja lukea. Itse hän harrastaa työaikana erityisesti ristisanatehtäviä. Romaanien lukeminen on hankalampaa, koska keskeytyksiä tulee jatkuvasti.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala/ Johanna Luukko

Lue seuraavaksi