Jousimetsästys haastaa kokeneenkin riistamiehen

Metsästysjousi on yksi vanhimmista ihmisen keksimistä laitteista. Tuliaseiden yleistyttyä jousella metsästäminen jäi hetkeksi paitsioon, mutta nyt ruutiaseisiin rutinoituneet metsästäjät hakevat uusia haasteita jousimetsästyksestä.

Suomen Jousimetsästäjäin Liiton puheenjohtaja Ari Kontiainen ampuu mieluiten taljajousella. Kuva: Anna Sirén / Yle

Suomen Jousimetsästäjäin Liiton puheenjohtaja Ari Kontiainen sanoo, että nyt voisi jo puhua jousen renesanssista. Laji on kasvattanut suosiotaan tasaisesti, eivätkä ruutiaseilla metsästävätkään enää naureskele jousen kanssa metsässä hiipiville. Itse asiassa moni heistä on innostunut itsekin opettelemaan jousen käytön.

- Liiton tekemien haastattelujen perusteella voi sanoa, että jopa 70 prosenttia jousimetsästäjistä on aiemmin metsästänyt jollakin muulla aseella.

Jousimetsästyksen viehätys piillee siinä, että laji haastaa kokeneenkin metsästäjän.

- Kun esimerkiksi kiväärillä ammutaan noin 80 metrin päästä, täytyy jousiampujan kyetä hiipimään lähelle saalista, 10-20 metrin päähän eläimestä, Kontiainen valottaa lajin haasteellisuutta.

Vakaa käsi ja visiitti lupatoimistoon

Suomessa metsästetään primitiivi-, pitkä-, vastakaari- ja taljajousilla. Varsijousella metsästäminen on kiellettyä. Jousen hankkimiseen ei tarvita lupaa, mutta metsästyslupa pitää hankkia.

Vakaan käden ja hiljaisen hiipimistyylin lisäksi jousimetsästäjällä tulee olla eläintuntemusta.

- Eläimen tavoista ja liikehdinnästä pitää tietää aika lailla. Jos mahdollista, metsästäjän kannattaisi myös tutustua eläimen reitteihin ennen varsinaiselle metsästysretkelle lähtemistä.

Tähtäimessä kivuton kaato

Jousen viritys riippuu ampujasta, ja oikea jäykkyys ja jännitys tekevät jousesta henkilökohtaisen aseen.

Metsästettäessä nuoliin kiinnitetään terävät päät. Nuolilla tähdätään eläimen niin sanotuille vitaalialueille, keuhkoihin ja sydämeen, jotta kaato olisi nopea ja kivuton kuten ruutiaseilla ammuttaessa.

Jousimetsästäjä etsii saaliikseen pienikokoista riistaa: metsäkanalintuja, majavia, oravia ja metsäkauriita.

- Metsästäjien keskuudessa kuningassaaliina pidetään metsoa. Itseltäni metsokaato puuttuu vielä, mutta haaveilen sen onnistuvan jonain päivänä, Ari Kontiainen sanoo.