1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvanveistäjät haukkuvat Litti-patsaan

Suomen kuvanveistäjäliitto on antanut murskaavan arvion jalkapalloilija Jari Litmasta esittävän patsaan luonnoksista. Liitto on tutustunut Lahteen tulevaan veistokseen kolmen luonnoksen perusteella.

Litin patsas tähyää valmistuttuaan kohti Kisapuiston nurmea. Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Kuvanveistäjäliiton arvion mukaan luonnosten pelaaja on kömpelö, vartalon, pään ja raajojen suhteet eivät täsmää eikä liikkeen tuntua ole saavutettu.

Kuvanveistäjäliitto sanoo arvostavansa Jari Litmasen lahjakkuudellla, kovalla harjoitelulla ja kokemuksella hankittua ammattitaitoa. Myös Litmasta kuvaava patsas tulisi teettää kuvanveistotaiteen ammattilaisella.

Kuvanveistäjäliiton lausunto oli Lahden kaupunginhallituksen käytettävissä eilen, kun hallitus päätti kaupungin osallistumisesta Reijo Hutun veistämän patsaan perustamiskuluihin.

Jari Litmasen patsaan tekijäksi valittiin alunperin kuvanveistäjäliiton jäsen, taiteilija Satu Loukkola. Kuvanveistäjäliiton jäsenluettelon mukaan Reijo Huttu ei ole kuvanveistäjäliiton jäsen.

Suomen kuvanveistäjäliiton kirjeen mukaan "Jari Litmanen edustaa sukupolvea, jonka saavutusten kunnioittamiseen olisi luontevaa myös muu kuin naturalistinen näköispatsashanke."

Litmasen patsashanke on ollut vireillä vuosikausia, ollen välillä keskeytyksissä. Patsaan toteuttajan lisäksi vuosien varrella ovat vaihtuneet niin patsaan pystytyspaikka kuin taustahenkilötkin.