1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaukojäähdytys

Yhä useampi talo jäähtyy kaukokylmällä

Helsingin Energia lisää kaukojäähdytyksen käyttöä asuintaloissa. Toistaiseksi kaukojäähdytys on käytössä vain muutamissa taloissa Helsingissä, mutta lisää on luvassa.

Kaukojäähdytys
Kaukokylmä jäähdyttää asuntoja esimerkiksi kattoon asennettavalla kylmäpaneelilla.
Kaukokylmä jäähdyttää asuntoja esimerkiksi kattoon asennettavalla kylmäpaneelilla.YLE

Tällä hetkellä Helsingissä on seitsemän kaukokylmää käyttävää taloyhtiötä. Nyt kaukojäähdytyksen piiriin on liitetty Eiranrannassa viisi uutta taloa sekä Katajanokalla uusi talo.

Yksi kohteista on jälkikäteen kaukojäähdytykseen liitetty vanha talo Töölössä.

Johtaja Niko Wirgentius Helsingin Energiasta kertoo, että kaukokylmä on ympäristöä säästävä tapa viilentää taloja.

– Tämä soveltuu ensisijaisesti uusiin kohteisiin, mutta myös vanhoihin siinä kohtaa, kun tehdään perusparannus. Kaiken tyyppisiin rakennuksiin on saatavissa kaukojäähdytys.

Kaukojäähdytyksen käyttöönotto maksaa 75 neliömetrin asunnossa noin 5 000 euroa. Käyttökustannukset ovat noin 25 euroa kuussa. Jatkossa kaukojäähdytys saattaa nostaa asunnon kauppahintaa tuhansilla euroilla, Wirgentius arvioi.

Fiksu rakentaminen vaihtoehto ilmastoinnille

Helsingin Energian pyrkimyksenä on käyttää jäähdytykseen paikallista energiaa, joka muuten menisi hukkaan tai jäisi käyttämättä. Esimerkiksi kylmä merivesi toimii jäähdyttäjänä.

– Meidän tuotannosta yli 80 prosenttia perustuu energiaan, joka muuten jäisi käyttämättä, Wirgentius toteaa.

Kaukojäähdytyksellä asunto viilenee energiatehokkaammin kuin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla. Silti Suomessa olisi ekotehokkaampia tapoja pitää talo viileänä, arvioi Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

– Jos talo suunnitellaan alusta asti fiksusti niin, että lämpöä ei tule sisään tarpeettoman paljon kesällä, uudessa rakennuksessa ei pitäisi olla tarvetta asentaa ilmastointia.

Keinoksi talon vilpoisena pitämiseen Myllyvirta mainitsee kattojen eristämisen, hyvät ikkunat sekä varjostimet ikkunoiden edessä.

Kaukojäähdytystä on käytetty Helsingissä jo kymmenen vuotta liikerakennusten viilentämiseen. Tällä hetkellä Helsingissä käytetään kaukokylmää vuosittain noin 100 megawattia. 2000-luvulla kaukokylmän kysyntä on moninkertaistunut Helsingissä.

Niko Wirgentius arvelee, että vuoteen 2030 mennessä kaukojäähdytyksen käyttö voi jopa kolminkertaistua. Valtaosa jäähdytettävistä kohteista on jatkossakin liike- ja toimistotiloja. Uusia asuintaloja kaukokylmäverkkoon liittyy Wirgentiuksen arvion mukaan noin kymmenen vuodessa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi