1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannus

Kannuksen ripeä toiminta lievitti rakennemuutosta

Kannuksen kaupungin ja yhteistyökumppaneiden nopea puuttuminen rakennemuutokseen osoittautui tehokkaaksi tavaksi toimia. Suurtyöttömyyden uhatessa perustettiin alueellinen toimintaryhmä, joka keskittyi laajalla rintamalla ongelmaan.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Kannus ajautui rakennemuutosalueeksi, kun Atria Liha-Pouttu lopetti toimintansa kaupungissa. Lihanjalostaja työllisti Kannuksessa kaikkiaan 114 henkilöä, ja yt-neuvottelut koko henkilöstön kanssa käynnistyivät keväällä 2008. Markus Forslund oli tuolloin Atria Liha-Poutun työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies.

- Aluksi, kun tieto tuli, niin tulevaisuus näytti aika synkältä. Joka aamu herätessään huomasi pohtivansa, että puolen vuoden kuluttua ei ehkä enää ole töitä, vaikka siinä vaiheessa yt-neuvottelut olivat vasta alkaneet.

Kannus oli yllättäen menettämässä viidesosan kaikista teollisista työpaikoistaan. YT-neuvottelujen päätteeksi irtisanottiin 35 työntekijää. Seutukunnassa todettiin, että aktiivisiin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä välittömästi.

Kesällä päättyvä Titaani-hanke avasi uusia polkuja

Kaksi kouluttautumista ja työllisyyttä tukevaa projektia ovat tehonneet. Kannukseen on syntynyt 18 uutta työpaikkaa, ja koulutuksissa mukana olleet ovat suorittaneet kaikkiaan seitsemän ammattitutkintoa. Titaani-hankkeen projektipäällikkö Ismo Kiviniemi sanoo, että hyvän porukan kanssa on ollut helppo toimia.

- Heillä pysyy hanskat kädessä, ja he uskaltavat lähteä tekemään jotain muutakin, kuin vanhaa tuttua hommaa. Kyllä tässä joutui aika monta kiveä kääntämään, ja monta lupaavaa huhua tutkimaan, ennen kuin saatiin oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin. Mutta mainiosti se mielestäni loppujen lopuksi onnistui.

Kymmenkunta kannuslaista lähti Atrialle Nurmoon ja Kauhajoelle, osa työntekijöistä päätti aloittaa täysin uudella uralla. Markus Forslund luki itsensä prosessimieheksi ja on nyt töissä OMG:llä Kokkolassa.

- Koulutusjakso oli mielenkiintoinen, se oli virkistävää vaihtelua, ja onhan se poikinut ainakin nyt kesän ajaksi vielä työpaikankin, eli omalla kohdalla se ainakin oli onnistunut valinta.