Nopeat hiilihydraatit puhuttivat nettikeskustelijoita

Nopeiden hiilihydraattien, kuten vaalean leivän ja sokerin, runsas nauttiminen näyttää lisäävän sepelvaltimotaudin riskiä. Uutista netissä kommentoineista valtaosa oli tutkimuksen kanssa samoilla linjoilla nopeiden hiilihydraattien haitoista. Osa vetosi omiin kokemuksiinsa.

Kotimaa

Viranomaisten ravitsemussuositukset saivat keskustelussa osakseen arvostelua. Nimimerkki Ari T. arveli, että osassa suosituksia pitäisi tehdä täyskäännös.

Tämän vuoksi suositukset muutettaneen vähä vähältä, sillä viranomaisten mielestä on vähemmän haitallista, että ihmiset syövät epäterveellisesti pidempään, kuin että heidän uskonsa terveydenhuoltojärjestelmän yleiseen erehtymättömyyteen alkaisi horjua.

Osa keskustelijoista, muun muassa nimimerkki Opiskeilja, arvosteli liiallista keskittymistä rasvan välttämiseen.

Jostain syystä huomio ravitsemuksessa on nykyään kiinnittynyt rasvoihin, kun suurin ongelma taitaa kuitenkin olla huonojen hiilihydraattien suursyöpöttely.

Terveellisen ruokavalion noudattamisessa on myös käytännön ongelmia, tuumaili nimimerkki Mikään ei muutu.

Nopeita hiilihydraatteja on tosi vaikea välttää, jos ei tee ruokaansa ihan alusta asti itse. Samoin kuin kovetettua kasvisrasvaa ja muita transrasvoja. Välipala sentään onnistuu: ruisleipää ja oikeaa voita, hedelmiä ja juureksia sellaisenaan.

Hieman samansuuntaisesti ajatteli nimimerkki Pullamössöihin kyllästynyt. Hän kaipaili suomalaista ruisleipää laajempaan levitykseen.

Suomalaista, kunnollista, kovakuorista ja sisältä pehmoista, terveellistä ja makoisaa tummaa reikäleipää ei saa Suomen ulkopuolelta kirveelläkään. Mikä menetetty mahdollisuus taas siinäkin.

Lähteet: YLE Uutiset