Britannian uuden hallituksen budjetissa säästöjä ja veronkorotuksia

Britannian uusi oikeistohallitus on julkistanut ensimmäisen budjettiesityksensä, joka sisältää sekä menoleikkauksia että veronkorotuksia. Hallitus lupaa tasapainottaa maan talouden viidessä vuodessa, ja pääosin tämä aiotaan saavuttaa menoleikkauksilla.

Ulkomaat
Britannian valtiovarainministeri George Osborne selailee ensimmäistä budjettiaan toimistollaan Downing Street 11:ssä.
Britannian valtiovarainministeri George Osborne selaili tiistaina ensimmäistä budjettiaan toimistollaan Downing Street 11:ssä.EPA

Budjettiesitystä parlamentille esitellyt valtiovarainministeri George Osborne kertoi, että 77 prosenttia alijäämästä aiotaan kattaa menleikkauksin ja 23 prosenttia veronkorotuksin.

Osbornen mukaan velanottoa suhteessa bruttokansantuotteeseen supistetaan voimakkaasti ja menoja leikataan noin neljänneksellä vuoteen 2015 mennessä.

Ensi vuonna hallitus aikoo ottaa velkaa noin 10,1 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta summaa aiotaan leikata vähitellen niin, että se olisi viiden vuoden päästä vain 1,1 prosenttia BKT:stä.

Sosiaalietuuksia aiotaan leikata 13 miljardilla vuodessa. Muun muassa lapsilisät jäädytetään kolmeksi vuodeksi ja asumistukien enimmäismäärää rajoitetaan.

Yli 25 000 euroa vuodessa ansaitsevien virkamiesten palkat jäädytetään kahdeksi vuodeksi, samoin lapsilisät. Myös kuningatar Elisabeth on hyväksynyt sen, että hänen budjetista saamansa tuki jäädytetään.

Arvonlisävero nousee, pankkivero käyttöön

Osbornen mukaan ensi vuonna otetaan käyttöön uusi pankkivero, jollaista myös Ranska ja Saksa suunnittelevat. Maat antoivat tiistaina asiasta tiedotteen, jossa ne kehottivat myös muita maita päättämään vastaavasta verosta. Veron tavoitteena on saada pankit osallistumaan pankkikriisien kustannuksiin sekä rohkaista niitä vähentämään riskejään.

Arvonlisävero on nousemassa 17,5:stä 20:een prosenttiin. Korotus ei kuitenkaan koske elintarvikkeita, lastenvaatteita, kirjoja tai sanomalehtiä.

Yritysveroa hallitus aikoo laskea neljässä vuodessa 28:sta 24 prosenttiin. Suurten tulojen pääomaveroa nostetaan 18:sta 28 prosenttiin.

Lähes miljoona pienituloista vapautuu lisäksi tuloverosta, kun hallitus nostaa verotettavan tulon alarajaa 1 200 eurolla eli noin yhdeksään tuhanteen euroon.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset