Kaikki rakastavat ydinvoimaa - puheenaiheena

Jos puolustat ydinvoimaa, olet luontoa raiskaava turbokapitalisti. Jos vastustat, olet puita halaava elämäntapaintiaani. Lisäydinvoima jakaa rintamalinjat tarkasti kuin asemasota. Ketä tässä pitäisi oikein kuunnella? Vesa-Matti Ruuska pohtii ydinkysymyksiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto
YLE / Kimmo Gustafsson

Joskus tuntuu, että ilman ydinfysiikan loppututkintoa pitäisi pitää suunsa kiinni muiden kinatessa ydinvoimasta. Puoliintumisaika, matala- ja korkea-aktiivinen ydinjäte, reaktorin suojakuori ja loppusijoitus tarkoittavat minulle juuri niitä asioita, miten ne on minulle viimeksi selitetty. Onko 100 000 vuotta pitkä vai lyhyt aika geologiassa? Kuolenko säteilysairauteen, jos Olkiluodossa pettää venttiili? Niin, mitäs venttiilejä niillä siellä on?

Pää menee entisestään sekaisin, kun vastustajien ja puolustajien argumentointia vertailee. Väittelykohde numero 1: Tšernobyl. Vastustajat huutavat yhteen ääneen, että se voi toistua. Puolustajat sanovat, että neukut sen possauttivat votkapäissään, ei sitä lasketa.

Väittelykohde numero 2: Three Mile Island. Tämä vuonna 1979 Yhdysvalloissa tapahtunut tussaus on jäänyt pahasti isoveljensä Tšernobylin varjoon. Vastustajat sanovat, että siinäs näette, länsireaktorikin voi pettää. Ydinvoiman puolustajat huomauttavat heti perään: joo joo, mutta reaktorin suojakuori toimi suunnitellusti ja säteilyä karkasi vain vähän. Niin kuin he nyt kukaan tietäisivät mistä puhuvat.

Saako väittelyn ydinvoimasta kuitata sanomalla ”en tiedä”? Tehdään vaikka niin, että lyön oman kantani lukkoon sitten, kun Olkiluoto 3 valmistuu. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, minulla on vielä rutkasti aikaa…

Lähteet: Vesa-Matti Ruuska / YLE Turku