Melodioita ei kuulla suomalaisessa ruuhkassa

Tavallisen ajoneuvon äänimerkin pitää olla yhden ja saman taajuuden korkuinen, jottei sitä sekoitettaisi hälytysajoneuvoon.

jäätelöauto
Autoruuhka Mannerheimintiellä Helsingissä.
YLE

Torvikäytäntö on mantereellamme hyvin yhtenäinen. Missään Euroopassa ei saa liikenteessä käyttää muuta kuin normaalia monotonista äänimerkkiä.

- On joskus sanottu, että alppimaissa saisi käyttää vaihtuvia, melodisia äänimerkkejä, koska se ehkäisisi lumivyöryjä, mutta se lienee urbaani legenda, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Antero Aho tuumii.

Jäätelöauto on poikkeus

Kaikesta huolimatta suomalaisillakin on vahva mielikuva ainakin yhdestä tutusta melodiasta, joka liikenteessä soi, yleensä vieläpä aina samaan aikaan viikosta.

- Jäätelöauto on saanut poikkeusluvan erilaisen äänimerkin käyttöön, tietää Aho.

Koulutuksellinen tööttäys turhaa

Suomalaisia pidetään aika maltillisina torven käyttäjinä liikenteessä verrattuna esimerkiksi Etelä-Euroopassa asuviin autoilijoihin.

- Äänimerkin käyttö on ihan järkevää silloin, kun varoitetaan jotain vaikkapa kevyen liikenteen väylää käyttävää kulkijaa, opastaa Aho.

- Tällainen kouluttava tööttääminen on täysin turhaa, yleensä siinä vaan torven soittamisen kohde vetää purut nokkaan eikä siitä ole joustavan liikenteen kannalta mitään hyötyä.

Lähteet: YLE / Satakunnan radio