Kuuma auto kypsyttää kesällä

Harva autoilija kaipaa ilmastointia autossa ennen kuin ensimmäiset lämpivät päivät tulevat. Lämpimällä ilmalla auto pitäisi kuitenkin saada sisältä viileäksi vaikka ilmastointia ei olisi. Ikkunoiden auki pitäminen helpottaa hieman, mutta jäykistää niskan.

Automobile air conditioning
koiria
flickr.com/emdot

Jokainen tietää miten kuuma auto on oltuaan parkissa auringonpaisteessa. Suomen oloissa auton ilmastointi on käyttämättömänä talvikuukausina eikä sen tarvetta oikeastaan huomaa ennen kuin kesällä.

Porottava aurinko nostaa lämpötilan autossa korkeaksi ja ajaminen muuttuu tukalaksi kun hiki valuu pitkin ihoa. Pitkää matkaa ajava ei voi pitää ikkunoita reilusti auki, koska muuten niskat jumiutuvat.

- Varsinkin jos etuikkunoita pitää auki niin varmasti niskat kipeytyvät. Mieluummin aukaisee takaikkunan, mutta sitäkään ei kannata pitää täysin avoinna jos takapenkillä on kyytiläisiä, neuvoo pitkän linjan huoltamoyrittäjä Niilo Tarkiainen.

Lämmöt on syytä myös kääntää kylmälle ja ohjata ilma puhaltamaan jalkatilaan.

- Ei mielellään naamaan puhaltamaan. Kattoluukku tietysti helpottaa auton viilentämistä, koska se antaa parhaan vedottoman tavan autoon missä ei ole ilmastointia., toteaa Tarkiainen.

Yhtenä keinona alentaa lämpötilaa on tummentaa auton ikkunoita. Suomen laki sallii takalasien ja takasivulasien tummennukset. Kalvotus suodattaa myös uv-säteilyä.

- Pientä helpotusta voi tarjota myös ikkunoihin imukupilla kiinnitettävät suojat, jotta aurinko ei pääse aivan suoraan porottamaan sisään, sanoo Tarkiainen.

Lähteet: YLE Lahti