Hirven pyyntiin taas ennätysmäärä lupia

Kainuussa kaadetaan ensi syksyn jahdissa 7300 hirveä, jos kaikki luvat käytetään ja vasoja metsästetään suunnitelman mukaisesti.

hirvi
Hirvi on kaatunut.
Katja Oittinen / Yle

KainuuKainuun riistanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä on vaikea arvioida, kuinka paljon luvista jää käyttämättä, koska kannan koosta ei ole tarkkaa tietoa. Viime vuonna Kainuussa kaadettiin 6900 hirveä, jolloin luvista käytettiin 96 prosenttia.

Suurimmat muutokset lupamääriin tulivat Paltamoon ja Suomussalmelle. Paltamossa hirvet ovat vähentyneet ja myös lupamääriä pienennettiin. Suomussalmella hirviä on edelleen runsaasti ja lupamäärä nostettiin ennätyslukemiin.

Kaatomäärää kasvattamalla pyritään leikkaamaan hirvikantaa koko Kainuussa lukuun ottamatta Kuhmon itä- ja eteläosia, Sotkamon kaakkoisosaa sekä Paltamoa. Hirvikanta on ollut useita vuosia laskusuunnassa. Hirvikolarit vähenivät viime vuonna 40 prosenttia edellisvuodesta. Hirvien aiheuttamat vahingot taimikoille taas kasvoivat ennätyssuuriksi viime vuonna. Tavoitteena on nyt saada hirvikanta kovalla verotuksella niin pieneksi, että metsävahinkojen määrät saadaan kohtuullistettua, kerrotaan riistanhoitopiiristä.

Yhdellä hirven pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi hirven vasaa. Viime vuonna lupiin ei laitettu aikuisten hirvien pyyntiä rajoittavia ehtoja, vaan riittävä vasaverotus pyrittiin hoitamaan suosituspohjalta. Luvat käytettiin suositusten mukaisesti aikuisten ja vasojen pyyntiin. Tänä vuonnakaan aikuisehtoa ei tule. Riistanhoitopiiri suosittaa, että vasoja olisi kaikilla hirviseurueilla saaliissa vähintään 40 prosenttia.

Hirvenpyyntiluvan hakijoita oli tänä vuonna 324. Niissä on noin 524 hirviseuruetta, kuusi enemmän kuin viime vuonna. Riistanhoitopiiri lähettää pyyntilupapäätökset hakijoille heinäkuun puoliväliin mennessä.

Lähteet: YLE Kainuu