1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nopeiden hiilihydraattien sydänhaitoista lisää näyttöä

Vaalean leivän, sokerin ja muiden ns. nopeiden hiilihydraattien runsas nauttiminen näyttäisi lisäävän naisten vaaraa sairastua sepelvaltimotautiin.

terveys
Leipiä leipomon hyllyllä
YLE

Nopeiden hiilihydraattien sydänvaaroista on viime aikoina saatu näyttöä mm. suuressa tanskalaistutkimuksessa. Siinä haitat todettiin myös miehillä. Nyt tehtyyn tutkimukseen osallistui 48 000 italialaisnaista ja -miestä, joista kahdeksanvuotisen seurannan aikana 460 sairastui sepelvaltimotautiin.

Veren sokeripitoisuutta nopeasti suurentavia ruokia paljon syövien naisten riski sairastua sepelvaltimotautiin oli merkittävästi suurempi kuin vähiten syövien. Yhteys havaittiin myös, kun tarkastelu rajattiin ns. korkean glykeemisen kuorman ruoka-aineisiin, joiden hiilihydraattipitoisuus ja vaikutus veren glukoosiin ovat suuria.

Kasvisten ja muiden hitaasti veren sokeria nostavien hiilihydraattien syöminen ei liittynyt sepelvaltimotautiin.

Hiilihydraattipainotteinen ruokavalio lisää veren haitallisia triglyseridi-rasvahappoja ja vähentää hyvää HDL-kolesterolia, mikä saattaa selittää nyt saadut tulokset. Myös nopeiden hiilihydraattien glukoosi- ja insuliinivaikutukset on liitetty sydäntautien vaaraan. Mekanismin varmistaminen vaatii kuitenkin lisää tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi