Mankbyn keskiaikaisessa kylässä riittäisi tutkittavaa vuosikymmeniksi

Arkeologit ovat tämän kesän kaivauksissa löytäneet Espoonkartanon metsissä sijaitsevasta kylästä muun muassa 1300-luvun rakennuksen perustuksen ja pronssiheloin koristellun puukon. Neljä vuotta käynnissä olleita kaivauksia jatketaan suunnitelmien mukaan vielä kahtena vuonna.

kaivaukset
Arkeologi merkkaa löytöpussia.
Maan seasta löytyneet esineiden kappaleet pussitetaan ja viedään konservoitaviksi.YLE

Tutkimukset Mankbyssa kestävät tällä kertaa kuukauden. Kohde on poikkeuksellisen laajuntensa ja runsaan esineistönsä vuoksi saanut rahoitusta myös vuosina, jolloin tuki muille hankkeille on ollut tiukassa. Kaivausten johtaja Georg Haggrén Helsingin yliopistosta kertoo, että tänä vuonna rahaa on Espoon kaupunginmuseon lisäksi saatu useilta järjestöiltä.

– Ehkä tätä voi sanoa positiiviseksi poikkeukseksi. Nyt kahtena viime vuonna erityisen tiukalla ovat olleet niin sanotut pelastuskaivaukset, joita tutkitaan pois rakennustöiden alta. Ne ovat olleet vähissä lamasta johtuen. Tutkimuskaivausten tilanne on onneksi hiukan erilainen.

Poikkeuksellisen runsas esineistö

Päivän löytöihin kaivauksilla kuuluvat meripihkahelmi ja kappale pronssipadan reunaa. Tutkimalla Mankbytä on päästy tutustumaan aiempaa syvällisemmin keskiaikaisen kyläyhteisön elämään, huomauttaa Haggrén.

– Yllättävää on ollut, kuinka moderni ja monipuolinen materiaalinen kulttuuri suomalaisella talonpojalla on ollut. Se on muistuttanut paljon enemmän elämää kaupungissa kuin olemme aikaisemmin kuvitelleet. Maaseudun asukkailla on ollut paljon yhteyksiä meren yli. Täällä on huomattavan paljon tuotintavaraa Saksasta ja jopa kauempaa.

Kaivuuvälineet heiluvat Mankbyssä tämän hetken suunnitelmien mukaan vielä kahtena vuotena.

– Tutkimista riittäisi täällä vuosikymmeniksi. Näillä näkymin pyrimme vielä kaivamaan kahtena vuonna. Sen jälkeen on aika lähteä julkaisemaan näitä tuloksia ja tekemään johtopäätöksiä keskiajan uusmaalaisten talonpoikien elämästä, Haggrén toteaa.

Yleisöllä mahdollisuus päästä tutustumaan kaivauksiin

Mankbyn kylä on säilynyt lähes koskemattomana vuodesta 1556, kun kyläläiset joutuivat jättämään kotinsa kuninkaankartanon rakentamisen takia. Kylä löytyi uudestaan muinaisjäännösinventoinnissa vuonna 2004.

Yleisölle järjestetään opastettu kierros Mankbyn kaivauksiin maanantaina 28.6. kello 15. Kierrokselle lähdetään Finnsin kansanopiston parkkipaikalta osoitteesta Finnsinmäki 4.

Lähteet: YLE Helsinki