1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kylpyhuonekalusteiden valmistajille yli 600 miljoonan kartellisakot

EU:n kilpailuviranomaiset ovat määränneet kylpyhuonekalusteita valmistaville yrityksille sakkoja 17 yhtiön hintakartellista. Kaikkiaan valmistajat joutuvat maksamaan 622 miljoonaa euroa sakkoja. Viranomaisten mukaan kartelli toimi kuudessa EU-maassa vuosina 1992 - 2004.

talous

Suurimmat sakot sai Ideal Standars, joka joutuu maksamaan 326 miljoonaa euroa. Kartellista jäi kiinni myös suomalainen Sanitec, joka sai 57 miljoonan euron sakot.

Saksalainen Villeroy & Boch joutuu maksamaan 71,5 miljoonaa ja Grohe 54,8 miljoonaa euroa. Muut sakkoihin määrätyt yritykset ovat Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Hansa, Kludi, Mamoli, Roca, RAF, Teorema ja Zucchetti.

Sakkojen maksamisesta vapautettiin yhdysvaltalainen Masco, koska se antoi ensimmäisenä viranomaisille tietoja kartellista, kertoo EU-komissio. Mascon tytäryhtiöitä ovat Hansgrohe ja Hueppe.

EU:n kilpailukomissaari Joaquin Almunia sanoi, että viiden yhtiön sakkoja alennettiin yhtiöiden huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. Alennusta hakeneiden yhtiöiden nimiä ei julkistettu.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi