1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. melonta

Melomalla mieli rauhoittuu

Vaalassa on otettu käyttöön uusi melontakeskus. Valmiille alueelle oli helppo perustaa säilytystilat ja majapaikat. Toimittaja kokeili ensimmäistä kertaa melontaa.

melonta
Melontaa opettelemassa Antti Kettumäki, opastajana Jorma Kuronen
Melontaa opettelemassa Antti Kettumäki, opastajana Jorma KuronenYLE Kainuu

Vaalan Saharannalle on kuin vaivihkaa noussut melontakeskus. Alue oli helppo perustaa, sillä rannalla olivat jo ennestään rakennukset valmiina. Rannan tuntumasta löytyvät säilytystilat kajakeille ja kanooteille. Paikalla järjestetään myös melontakursseja, joiden tarkoituksena on houkutella uusia harrastajia melonnan pariin.

Melontakeskus rahoitettiin Oulujärvi Leaderin kautta. Kunta hoitaa melontakeskuksen toimintaa toistaiseksi. Projektipäällikkö Sinikka Rantalankilan mukaan parin vuoden kuluttua alue voitaisiin vuokrata yksityisyrittäjän hoidettavaksi.

- Tästä on helppo lähteä melomaan vaikka Oulujärven lähisaarille tai joelle.

Melottaessa ei kannata jännittää

Kunta on hankkinut testikäyttöön kymmenen erilaista kajakkia. Eri kokoisille ihmisille on olemassa omankokoisia kajakkeja. Muovista valmistetut kajakit ovat yksi- tai kaksipaikkaisia ja niitä ohjataan melan ja polkimien avulla.

Ensimmäinen kokemus yksipaikkaisesta kajakista oli kiikkerä. Vedessä liikkumiseen suunniteltu kulkuväline keinuu ensikertalaisen melojan käsissä aalloilla herkästi.

- Ei se kovin helpolla kaadu, jos sitä ei väkisin kaada. Vartalon rentous on erittäin tärkeää. Kun alkujännityksestä pääsee, niin melontaharrastukseen voi jäädä koukkuun, vakuuttaa kurssien vetäjä Jorma Kuronen, jonka niskajäykkyydet hävisivät meloessa.

Melontakeskuksessa järjestetään kesän aikana melontakursseja. Melomiseen voi tutustua ainakin aluksi maanantaisin klo 15.00 alkaen ja melontaa saa kokeilla itse klo 17.00.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki

Lue seuraavaksi