1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiljusen herrasväki

Kiljuset seikkailevat Honkavaaralla

Teatterireki esittää tänä kesänä Kiljusen herrasväen Honkavaaralla. Näytelmässä herrasväki matkustaa Helsinkiin ja kohtaa matkan varrella jos jonkinmoista yllätystä.

Kiljusen herrasväki
Teatterireen kesäteatteriesitys Kiljusen herrasväki.
YLE / Liisa Koivisto

- Valitsimme Kiljusen herrasväen, koska haluamme Teatterireen linjan mukaisesti tarjota katsottavaa kaikenikäisille. Kiljusen herrasväessä on mahtavia rooleja ja se on kaikinpuolin raikas ja hauska tarina, kertoo ohjaaja Hannele Autti.

Näyttelijöistä löytyy kaikenikäisiä. Ikähaitari on nuorimmasta 7-vuotiaasta eläkeläisiin asti. Näytelmä esitetään Honkavaaran perinnepihan takana. Pari vuotta vanhaan katsomoon mahtuu 350 katsojaa ja se on rakennettu talkootyönä kyläläisten ja Teatterireen voimin.

- Vaikka alunperin näytelmä onkin tehty sisänäyttämön tiloihin, niin päätimme kokeilla miten se toimii ulkona. Lavastuksessa kokeilimme kulissikangasratkaisua, mikä toimiikin hyvin Juha Ruusuvuoren sovittamassa näytelmässä. Sovitus on siitä poikkeuksellinen, että Kiljuset seikkailevat tällä kertaa myös fantasiamaailmoissa, sanoo Autti.

Näytteleminen on sitovaa, mutta hauskaa

Mököä ja Lurua näyttelevät Pinja Davidsson ja Katja Hirvonen ovat olleet Teatterireen toiminnassa alusta alkaen.

- Kun Teatterireki perustettiin neljä vuotta sitten ja isä tuli mukaan, niin minä tulin perästä, kertoo Pinja Davidsson.

Tyttöjen mielestä parasta kesäteatterissa mukana olemisessa on kaikki.

- On kivaa kun pystyy viihdyttämään ja saa tehdä ihmiset iloisiksi. Kaikki on yhtä kivaa, lavastamisesta näyttelemiseen asti sanoo Katja Hirvonen.

Herra Kiljusta näyttelevän Jani Davidsonin mukaan esityksen eteen on harjoiteltu kovasti.

- Onhan kesäteatterissa näytteleminen aika sitovaa. Kaksi viimeistä viikkoa ennen ensi-iltaa ei käyty kotona muuta kuin nukkumasssa. Heinäkuussa on sitten lomaa, ja elokuussa esitykset taas jatkuvat.

Roolin omaksuminen on ollut melko helppoa Jani Davidssonille.

-Herra Kiljunen on ehkä vähän äidin tossun alla oleva hömelö koheltaja. Näytteleminen ei itseasiassa vaadi minulta roolina hirveästi työtä, sillä isä Kiljunen on aikalailla itseni kaltainen. Vaikka eihän näytteleminen koskaan mitään helppoa ole, Jani Davidsson naurahtaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Liisa Koivisto

Lue seuraavaksi