1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. akupunktio

Neuloilla kivun kimppuun

Vanhimmat tunnetut maininnat kiinalaisen lääketieteen opeista ovat peräisin 400-luvulta eKr. Vanhimmat, luiset akupunktioneulat ovat peräisin neoliittiselta kaudelta. Ikivanha hoitomuoto elää edelleen myös Suomessa, länsimaisen lääketieteen rinnalla.

Kuva: Yle

Kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitaja Matti Rautajoki kertoo, että akupunktiohoidoista löytyy apu moneen kipuun ja kolotukseen, kunhan vaivat vaan selvitetään perusteellisesti.

- Ennen itse hoidon alkua asiakkaan yleinen terveydentila käydään läpi ihan suolen toiminnasta ja unirytmistä alkaen.

Kun alkuselvitykset on tehty, alkaa itse hoito. Akupunktioneuloilla stimuloidaan raajoista lähtevien kahdentoista meridiaanin varrelle osuvia akupisteitä. Pisteitä löytyy ihmiskehosta yhteensä 361. Rautajoen mukaan kaikkia pisteitä tosin käytetään todella harvoin.

Akupunktio ei satu. Neulat ovat ohuita, jopa kahdeksan kertaa ohuempia kuin esimerkiksi verenottoneulat. Neuloja ei upoteta ihoon paria milliä syvemmälle.

Kipu katoaa useimmiten

Kiinalaisen lääketieteen akupunktiolla saavutetaan erityisen hyviä tuloksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien, naistenvaivojen ja erilaisten päänsärkyjen hoidossa. Kaiken kaikkiaan menetelmä on tehokas kivun lievityksessä.

- Akupunktion tehokkuus tulee monelle yllätyksenä. Esimerkiksi olkapää-, polvi- ja alaselkäkivut saattavat helpottaa jo yksittäisen hoidon aikana, Matti Rautajoki kertoo.

Monelle akupunktiohoitoon hakeutuminen on se viimeinen vaihtoehto. Kun kaikki muut keinot on jo kokeiltu, siirrytään luontaishoitojen pariin. Rautajoen mukaan akupunktiosta kannattaisi etsiä apua jo elimistön kipu- ja häiriötilojen alkuvaiheessa.

- Valitettavan usein käy niin, että ihminen löytää akupunktiohoitajan vastaanotolle vasta kärsittyään vuosia. Esimerkiksi nuorten naisten stressiperäinen migreeni olisi helposti parannettavissa, jos vastaanotolle tultaisiin ajoissa.

Akupunktiohoitaja joutuu puolustelemaan

Akupunktiohoitoihin ei Suomessa saa Ruotsin ja Keski-Euroopan tavoin yliopistotasoista koulutusta. Kattavia koulutuksia järjestetään täällä tottuneiden akupunktiohoitajien voimin. Tampereella on mahdollisuus käydän 3,5-vuotinen koulutus.

Matti Rautajoki tyrmää ajatuksen, että ala kuhisisi ammattitaidottomia ja kouluttamattomia hoitajia.

- Sellainen henkilö, joka lähtee tekemään luontaishoidoista itselleen ammattia, ei lähde puuhaan kevyin perustein. Ala vaatii vakaata paneutumista, eikä luontaishoidoilla tienaa helppoa rahaa. Yritystoiminta on rankkaa, ja hyvän maineen ja pysyvän asiakaskunnan hankkiminen vaikeaa. Se karsinee ammattitaidottomat hoitajat.

Paljon puhuttu, niinsanottu puoskarilaki tulee mahdollisesti koskemaan myös akupunktiohoitajia. Matti Rautajoki pitää ajatusta pohjimmiltaan hyvänä.

- Puoskarilaki lisää valvontaa ja turvallisuutta vaihtoehtoisten hoitojen puolella. Tosin välillä harmittaa, kun lain mukana otetaan esiin hoitovirhetapauksia, joita on todellisuudessa vain muutama, paljon vähemmän kuin länsimaisen lääketieteen saralla.

Pelkkä etuliite 'puoskari' herättää vaihtoehtohoidoista tietynlaisen mielikuvan. Rautajoki sanoo olevansa jo tottunut puolustelemaan alaansa ja ammattitaitoaan.

- Kiinalainen lääketiede ja esimerkiksi intialainen ayerveda ovat olleet tunnettuja parannuskeinoja jo kolme tuhatta vuotta. Länsimaisen lääketieteen historia ulottuu vain muutamia satoja vuosia taaksepäin, ja ennen sitäkin on pysytty terveenä.

Tamperelainen akupunktioyrittäjä on kuitenkin sitä mieltä, että tehokkainta sairauksien hoito akupunktiolla on silloin, kun se tehdään yhteistyössä lääkärin kanssa. Sama pätee toisinkin päin.

- Akupunktio toimii kaikilla, jos vain hoitajan taito on kohdillaan ja hän osaa selvittää asiakkaan ongelmat ja valita oikeat hoidot, Rautajoki lupaa.