1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Meritähti avustaa veneilijöitä juhannuksena

Suomen Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti, auttaa juhannuksena veneilijöitä rannikolla ja sisävesillä ympäri maata.

Merivartiosto suuntaa merelle partioimaan.
Merivartiosto suuntaa Oulun edustalle partioon.

Vapaaehtoisille meripelastajille juhannus on vuoden kiireisintä aikaa. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt hoitivat juhannusviikonloppuna yhteensä yli sata erilaista pelastus- ja avustustehtävää. Valtaosa avuntarvitsijoista on huviveneilijöitä ja yleisin avuntarpeen syy tekninen vika. Juhannuksena korostuvat kuitenkin myös veneilijän taitojen puutteesta tai piittaamattomuudesta johtuvat ongelmat.

Oulun Meripelastajien aluksista PV Toppila partioi Oulu - Marjaniemi alueella koko juhannusviikonlopun. Koko maassa yli 140 pelastusalusta on liikkeellä tai päivystää auttaakseen merihätään joutuneita.

Meripelastajat toivovat, että juhannuksenviettoon vesille lähtevät pitäisivät mielessä turvallisuusasiat. Veneen varusteet kannattaa tarkistaa ennen lähtöä ja pelastusliivit on hyvä pitää päällä aina liikkeellä oltaessa. Sääennusteet on syytä ottaa huomioon reittiä suunnitellessa ja niitä kannattaa seurata myös matkan aikana. Matkasuunnitelma on tärkeää kertoa kotiin jääville.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000. Liikkeellä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF 16 ja VHF DSC 70. Sisävesillä hälytysnumero on 112.