Koskenlaskua muovipullolautalla

Jokinainen-taidevaellus soljuu pitkin Tornionjokea Karesuvannosta Tornioon kierrätyspulloista rakennetulla lautalla. Lautta on koottu 20 000 muovipullosta ja rakentajien mukaan se ui koskissa paremmin kuin kanootti.

Kaaresuvanto
Kierrätyspullo poikineen
Lauttaa kasaamassa Seppo Mäkisen (oik.) johdolla Kristiina Suninen ja Ahti Hiltunen.Sanna Sillanpää

Lautan kapteeni Seppo Mäkinen kehuu menopeliään "taikamatoksi", joka ei juuri aamukastetta enempää vettä alleen tarvitse.

- Prototyypin testaus osoitti lautan toimivan hyvin koskissa. Muovi ja verkko yhdistettynä on joustava materiaali. Kanootti tai vene on jäykkä kapistus, joka pomppii aaltojen mukana, mutta tämä vain luiruaa virtaa alas.

Toistaiseksi teknisen vastaavan tehtäviä hoitava kippari ei ole löytänyt yhtään paikkaa, mistä lautalla ei uskaltaisi laskea.

- Matkan edetessä katsotaan vielä pahimmat kohdat Äijäkoski, Matkakoski ja Kukkolankoski. Tarvittaessa lastia kevennetään tai lauttaa puretaan.

"Pörröjen hommaa"

Lautan 20 000 muovipulloa on koottu 150 kolmioksi, joista on rakennettu pyöreät peruselementit. Lautta on kasattuna kymmenmetrinen ja kannattelisi laskelmien mukaan jopa 20 tonnin edestä painoa.

- Yksi pullo kannattelee noin kilon verran painoa ja lautta on iso, mutta turvallisuussyistä kyytiin otetaan korkeintaan viisi matkustajaa.

Jokinainen-taidevaellus on kunnianoisoitus 200-vuotiselle joelle ja sen asukkaille. Kolmen viikon aikana väylän varrella nähdään erilaisia kulttuuritapahtumia. Ensimmäinen niistä järjestetään juhannusaattona Karesuvannossa, josta lautta aloittaa matkansa kohti Torniota.

- Pörröjen hommaahan tämä on, mutta Tornionjokilaakso on upea ja joki mahtava ja sitä voidaan käyttää monella tavalla hyväksi. Tässä näytetään nyt se, että jopa nykyaikaisella muovimaterialla pystytään hyödyntämään joen antimia ja ilahduttamaan kansaa molemmin puolin rajaa, Seppo Mäkinen toteaa.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti