Juhannus on grillimakkaran juhlaa

Makkara on juhannuksen tärkein asia, sanovat tammelalaiset makkarantekijät. Makulihassa on painettu pitkää päivää. Juhannuksen aatonaattona tuotantotiloissa ei ole enää pätkääkään. makkaraa, jonka menekki on nyt noin kolminkertainen talveen verrattuna. Kaupaksi juhannuksena käy nimenomaan grillimakkara.

makkarat
Erilaisia makkaroita.
YLE / Markku Karvonen

Suomi on makkaramaa, sanovat Makulihan toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo ja tuotantopäällikkö Tero Varvikko. Valikoimat ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja makkarantekijät kehittelevät koko ajan uutta. Makkarasta tarkemmin kysyjille he vastaavat ystävällisesti mutta ympäripyöreästi ja kierrellen. Makkaran kuoren alla on yrityssalaisuuksia, joita tekijät eivät halua paljastaa kilpailijoille.

Yritys ei peittele tyytyväisyyttään tänä juhannuksena, kun lisäpontta myynnille antoi tuplavoitto Tammelan Makkaramarkkinoiden molemmissa sarjoissa.

Miksi makkara kuuluu juhannukseen?

Kesällä ihmiset keräytyvät grillien ääreen seurustelemaan, laittamaan ruokaa ja kokeilemaan uusia makuja. Yhdessäolon ohessa hoituu ruuanlaitto. Siihen makkara sopii, selittävät tammelalaiset.

- Makkara on hyvää, nopeaa, helppo, eikä makkaran kanssa oikein voi epäonnistua.

Näin he kuvailevat hyvää makkaraa ja erityisesti grillimakkaraa: se on lihaisaa, siinä on nimenomaan suomalaista lihaa, sopivasti rasvaa ettei makkara kuivu, hyvät mausteet ja suolaa. Lisäksi aidon luonnonsuolen pitää napsahtaa oikealla tavalla.

Jonkin verran ihmiset kysyvät juhannukseksi myös grillilihoja ja lapsille nakkeja.

Suomalainen maku monipuolistuu

Erikoisuuksia hakevalle on makkaroissa runsaasti maustevaihtoehtoja; on juustoja, chiliä ja oliiveja. Suomalaiset ovat kokeilunhaluisia, vakuuttavat makkarantekijät. Ulkomailla matkaillessa ihmiset maistelevat uusia makuja.

- Suomessa on erittäin hyvä valikoima erilaisia makkaroita, Suomi on todellinen makkaramaa. Uskallan väittää että makkaraa on joka makuun, sanoo Riikka Ali-Lekkala-Toivo.

- Yhä enemmän on eksoottisiakin tuotteita, joissa on totuttua voimakkaampia mausteita.

Mitä makkarassa on?

- Meillä se on lihaa ja mausteita, selittävät makulihalaiset. Makkarassa on sekä punaista lihaa että sitä tasapainottamassa rasvaisempia osia. Possu sopii makkaraan parhaiten, jonkin verran käytetään nautaa. Lammastakin on erikoismakkaroissa välillä kokeiltu. Jauhoja ja kamaraa ei käytettä.

Oikeat reseptit ovat firman kassakaapissa ja makkaramestarin päässä. Tarkka koostumus tai valmistustapa on yrityssalaisuus.

- Jos tutkii ja maistaa toisen tekemää makkaraa, siitä näkee kyllä rakenteen ja maistaa mausteet, mutta toisen valmistussalaisuudet eivät niin vain avaudu, sanoo Tero Varvikko.

- Makujen kehittely on kiva prosessi ja grillimakkara oikeastaan vuoden kohokohta. Tutkimme miten ideat saadaan toimimaan, mitä trendejä ja makuja on ajassa. Makkaramestarit ovat viime kädessä vastuussa siitä, että tuote onnistuu. Porukalla niitä maistellaan ja jokainen sanoo oman mielipiteensä. Nimiä on hauska kehitellä, ja joskus makkara lähteekin nimestä, sanoo Riikka Ali-Lekkala-Toivo.

Mitä he itse laittavat juhannuksena? Tietenkin makkaraa. Makkaraa ihan sinällään, eri makuja sisältäviä makkaravartaita ja salaatin kanssa makkarakuutioita.

Tero Varvikko samoilla linjoilla kuin toimitusjohtaja, ja muistuttaa että olutta ei saa unohtaa. Hyvän makkaran kanssa sopii hyvä olut.

Lähteet: YLE Häme