1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Naiset tienaavat miehiä vähemmän teatterissa

Teatterialan keskipalkka oli viime vuonna noin 2500 euroa kuussa, mutta naiset tienasivat siitä noin 170 euroa vähemmän. Alhaisin keskipalkka oli tanssiteattereissa, noin 2260 euroa kuukaudessa, kertoo Teatterin tiedotuskeskuksen tuore tilasto.

Kuva Helsingin kaupunginteatterin näytelmästä Maija Poppanen. Kuva: Tapio Vanhatalo

Teatteri, tanssi, ooppera ja sirkus vetivät viime vuonna lähes neljä miljoonaa katsojaa. Katsojamäärä on pienen pienessä kasvussa edellisvuodesta eli noin yhden prosenttiyksikön verran.

Puheteatteri sai viime vuonna lähes kolme miljoonaa katsojaa, josta kesäteatterit kahmaisivat noin seitsemäsosan. Itsenäisten teatteriryhmien osuus oli kutakuinkin yhtä suuri puheteatterin kokonaiskatsojamäärästä, samoin tanssin. Alueooppera veti puoleensa noin 200.000 katsojaa. Sirkus kiinnosti puolestaan hieman yli 300.000 katsojaa.

Julkisen tuen ulkopuolisista teattereista eniten katsojia sai Tampereen Komediateatteri, Uusi Iloinen Teatteri ja Nukketeatteri Poiju.

Julkisin varoin tuetut teatterit myivät hieman edelisvuotta vähemmän lippuja esityksiinsä. Laskua oli hieman alle kolme prosenttiyksikköä.

Viime vuoden suurin teatteri oli myytyjen lippujen perusteella Helsingin Kaupunginteatteri. Seuraavaksi suurimmat olivat Suomen Kansallisooppera, Tampereen Työväen Teatteri ja Suomen Kansallisteatteri. Eniten katsojakuntaansa kasvatti Tampereen Työväen Teatteri, Turun ja Lappeenrannan kaupunginteatterit sekä tamperelainen Teatteri 2000.

Eniten ulkomailla ovat esiintyneet suomalaiset tanssiryhmät, mutta myös suomalainen nykysirkus on kiertänyt maailmalla. Viime vuonna yli puolet suomalaisen nykysirkuksen markkinoista oli Suomen ulkopuolella.

Ensimmäinen merkittävä suomalaisen teatterin kansainvälinen yhteistuotanto oli Kristian Smedsin luotsaaman Smeds Ensemblen teos Mental Finland, joka kantaesitettiin Brysselin Kuninkaallisessa flaamilaisessa teatterissa helmikuussa 2009.

Suomessa vireä harrastajateatteri keräsi viime vuonna noin 850.000 katsojaa. Tiedot perustuvat 400 harrastajateatterin omiin tilastoihin. Teattereista 40 oli ruotsinkielisiä.