1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirja-alan kuohunta on osa suurempaa muutosta

Suomen suurin kirjakustantaja WSOY ilmoitti tiistaina vähentävänsä 40 työntekijää. Vasta viime viikolla WSOY irtisanoi kustannussopimuksensa kirjailija Sofi Oksasen kanssa. Suomen kustannusyhdistyksen johtajan Sakari Laihon ja Kotimaa-yhtiöiden toimitusjohtajan Jaakko Tapanisen mielestä kuohunta on osa kirja-alalla käynnissä olevaa murrosta.

Kulttuuri
Sakari Laiho sekä Jaakko Tapaninen Aamu-tv:n studiossa.
Minkälaisessa kriisissä suomalainen kirja-ala on - siitä keskustelevat Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho ja entinen kirja-alan konsultti Jaakko Tapaninen.

Ykkösen Aamu-tv:ssä vierailleet Laiho ja Tapaninen korostavat, että suomalainen kirjallisuus ei ole kriisissä. Kuohunta juontaa juurensa kustantamoiden rakennemuutoksesta.

- Suomalainen kirjallisuus ei ole kriisissä. Täällä kirjoitetaan edelleen hyviä kirjoja, jotka menestyvät Suomessa ja maailmalla. Suomeksi käännetään erittäin hyviä kirjoja. Kriisi on kustantamoissa, ei kirjallisuudessa, sanoo Tapaninen.

Tapanisen mukaan kriisi koskee nimenomaan suurten mediayhtiöiden kustantamoita. Hänen mielestään suurten mediayhtiöiden muodostaminen on osoittautunut pettymykseksi kustannusalalle.

- Nyt on huomattu, että mitään näitä hyötyjä kustannuksissa tai synergiassa ei ole. Nyt suuret kustantamot muuttuvat hiljalleen pienemmiksi, koska siinä suuruuden ekonomiassa ei ollut mitään järkeä. Se oli ohimenevä vaihe, ja sen kuolonkorinaa me todistetaan nyt, sanoo Tapaninen.

Laiho ja Tapaninen uskovat, että tapa kustantaa kirjoja muuttuu. Sähköisten kirjojen uskotaan lisääntyvän tulevaisuudessa. Aamu-tv:n vieraat uskovat, että kirjoille on kysyntää myös jatkossa, vaikka kirjojen muoto muuttuisi. Laihon mielestä kustantamoiden on kuitenkin varauduttava paremmin tähän muutokseen.

- Me tiedetään, että kohta meillä on kädessä sähköinen lukulaite. Pitää varautua siihen, että joku muu tekee sen, jos kustantamot eivät tee. Teksti halutaan edelleenkin, mutta kustantaja voi olla ei-kansallinen toimija, jos me emme varaudu muutokseen, pohtii Laiho.

Kirjailija Sofi Oksasen sopimuksen irtisanominen liittyy Tapanisen mielestä muutoksiin, jotka kustantamoissa ovat käynnissä. Tapanisen mukaan WSOY:n ja Oksasen välirikko symboloi murrosta.

- Se, että jollakin kustantamolla on varaa sanoa Sofi Oksaselle, ettei yhteistyötä jatketa, jää välipyykiksi tässä kehityksessä, sanoo Tapaninen.

Kirjoja pitää kunnioittaa

Sekä kirjailijoiden että kustantamoiden johdon rooli on muuttumassa. Kirjailijoilta odotetaan yhä enemmän esillä olemista. Esillä oleminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä otsikkojen perässä juoksemista.

- Kirjailijat saavat olla erilaisia. Ei kaikkien kirjailijoiden tarvitse olla kansikuvissa koko ajan. Voi olla esimerkiksi mystisiä, mökissä kirjoittavia kirjailijoita. Brändin rakentamista ei estä se, että ei ole koko ajan palstoilla, sanoo Laiho.

Kustantamoiden johdossa on yhä enemmän ammattijohtajia, jotka tulevat kirja-alan ulkopuolelta. Tapaninen ja Laiho eivät pidä ammattijohtajia ongelmallisina. Tärkeää on kuitenkin, että johto ymmärtää kirja-alaa.

- Liikkeenjohdon pitää pyrkiä ymmärtämään kirjan luonnetta, joka on hyvin käsityömäinen, sanoo Laiho.

Jaakko Tapaninen on samoilla linjoilla.

- Jos kunnioitus on olemassa, pukujen ja luovien yhteistyö sujuu hyvin. Jos kunnioitusta ei ole, nähdään tällaisia räjähdyksiä kuin on nyt nähty.

Lähteet: YLE Uutiset