Kaikki maidon rasvat eivät ehkä olekaan vaaraksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että mm. lehmien ruokavalio vaikuttaa siihen onko maidon runsaasti sisältämistä tyydyttyneistä rasvahapoista ihmiselle haittaa.

Ratkaisevaa saattaa olla se, saavatko lehmät laiduntaa ja syödä tuoretta ruohoa.Tällöin maitoon erittyy runsaasti konjugoitua linolihappoa eli CLA:ta, joka mahdollisesti kumoaa maidon kovien rasvojen terveyshaittoja.

Costaricalaisessa tutkimuksessa sydänkohtausten riski paljastui puolet pienemmäksi henkilöillä, joiden rasvakudoksessa oli runsaasti CLA:ta. Maitotuotteiden käyttö ei vaikuttanut sydänkohtausten todennäköisyyteen.

Hiljattain tehdyssä ruotsalaisessa tutkimuksessa maitotuotteiden käyttö sen sijaan liitettiin pienempään sydänkohtausten vaaraan naisilla, muttei miehillä. Yhteys havaittiin erityisesti juustoja sekä jossain määrin mm. piimää ja jukurttia suosivilla. CLA:ta on etenkin juustoissa.

Nyt saadut tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin maidon ja sen CLA:n voi varmasti sanoa ehkäisevän sydäninfarkteja. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, ettei maitotuotteiden käyttö välttämättä ole niin suuri kolesteroliriski kuin on otaksuttu.