Hyppää sisältöön

Juhannustaiat maustavat juhannuksen

Juhannustunnelmaan ovat kautta aikojen kuuluneet saunan ja kokon ohella myös juhannustaiat. Taikoja tehdään yhä, vaikka niihin ei tosissaan enää uskottaisikaan.

Puolison löytämiseen liittyviä juhannustaikoja ovat tehneet useimmiten nuoret neidot. Kuva: Pentti Kallinen

Juhannustaiat ovat suomalaista perinnettä ajalta ennen kristinuskoa. Juhannustaioista katsottiin yleisesti tulevia satonäkymiä, mutta niillä ennustettiin myös kuolemaa ja varsinkin avio-onnea. Kansan muistissa elävät yhä mm. kukkien poimiminen ja alasti pellossa kieriskely.

- Juttuna on ollut just se, että on ollut kastetta iholla ja sillä on ollut tämmöinen maaginen taikavoima. Toinen, josta on mielikuva on, että keräillään eri merkkisiä kukkia. Monta kukkalajia, seitsemän tai yhdeksän, ja tämmöinen sekakimppu laitetaan tyynyn alle ja sitten sulhanen ilmestyy unessa. Tai tästä sovelluksena, että syödään kolme kertaa yhdeksän muikkua ja sitten on niin jano, että sulhanen ilmestyy unessa juottamaan, kertoo arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta.

Useimmiten puolison löytämiseen liittyviä taikoja tekivät nuoret neidot, mutta heillä ei suinkaan ollut niihin yksinoikeutta, sillä myös nuoret miehet hakivat vihiä tulevasta kumppanista, Nirkko kertoo.

- Monikin kertoja sanoo ensiksi sen, että tytöt teki näin, mutta sai pojatkin tehdä toisin päin. Sen yhteiskunta vaan oli sellainen, että tytön oli tärkeää päästä hyvään taloon ja hyviin naimisiin, joten tytöt sitä enemmän harrasti.

Juhannustaikojen pimeä puoli

Aivan vaaratonta touhua ei juhannustaikojen tekeminen perimätiedon mukaan kuitenkaan ollut, sillä loitsija saattoikin manata esiin jotain verraten ikävää.

- Sieltä saattoikin, jos loitsu epäonnistui, tulla sulhasen sijaan piru, kuvailee Nirkko juhannustaikojen varjopuolia.

Juhannusta vietettiin alunperin säänjumalan Ukon juhlana, jolloin poltettiin kokkoja, saunottiin ja ryypättiin. Tutkijan mukaan näiden perinteiden noudattaminen ei ole pelkästään hauskanpitoa, vaan siinä pelataan myös varman päälle.

- Siinä mielessä olemme tapojemme orjia, ja ehkä siinä on vähän tämmöinen yliluonnollinen elementti takana. On uskomus, että kaikki ei mene hyvin, jos ei tee tällä tavalla, Nirkko kuvailee nykysuomalaisten suhdetta juhannusperinteisiin.