1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obaman talousuudistukset etenevät

Yhdysvalloissa pankkeja ja rahoituslaitoksia suitseva lakiesitys etenee. Presidentti Barack Obama kuvailee lakia merkittävimmäksi talouselämää muokanneeksi muutokseksi sitten 1930-luvun laman.

Ulkomaat
Presidentti Obama kävelemässä Valkoisen talon Rose Gardenissa
Jilm Lo Scalzo / EPA

Tuleva laki rajoittaa merkittävästi pankkien ja rahoituslaitosten riskinottoa. Yhtenä tavoitteista on estää vajaan kahden vuoden takainen talousromahdus.

Laki määrää pankeille ja rahoituslaitoksille tuntuvia toimintarajoituksia. Pankkeja muun muassa kielletään käyttämästä omia varojaan riskialttiissa liiketoimissa. Lisäksi perustetaan kuluttajien talousturvaa valvova virasto.

Sekä edustajainhuone että senaatti ovat aiemmin käsitelleet lakiesitystä, tehneet siihen omia muutoksiaan ja nyt kansanedustajat ovat hyväksyneet kompromissiksi muokatun esityksen. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla edustajainhuone ja senaatti vielä äänestävät siitä. Lakia alettiin sorvata vuoden 2008 ralousromahduksen jälkeen.

Presidentti Obaman mukaan lopullinen laki tulee olemaan 90 prosenttisesti sellainen, mitä hän aikanaan esitti.

Lakiesityksen eteneminen juuri ennen G20- maiden kokousta nostanee esille rahoituslaitosten toiminnan sääntelyn maailman johtajien yrittäessä ratkoa talouden ongelmia Kanadassa lauantaina ja sunnuntaina. Sitä edeltää teollisuusmaiden G8-ryhmän kokous niin ikään Kanadassa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi