1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsille tarjottava ravintolaruoka on yksipuolista

Lapsille ravintoloissa tarjottava ruoka on usein yksipuolista ja epäterveellistäkin. Monet vanhemmat toivoisivatkin lastenlistoille enemmän vaihtoehtoja. Lasten olisi hyvä oppia syömään uusia makuja ja vähäsuolaisempaa ruokaa.

Kotimaan uutiset
Pikkupoika syö ranskalaisia ravintolassa
Yle

Helsinkiläinen Heli Lahdenranta tilaa vajaa 3-vuotiaalle pojalleen Elielille lounaaksi Maija Poppasen kana -annoksen. Annoksessa on ranskalaisia perunoita, mikä ilahduttaa kovasti Elieliä. Lapset pitävät luontaisesti suolaisen ja makean mauista ruoissa, mutta muita makuja täytyisi opetella. Monet ravintolat kuitenkin tarjoavat lastenlistoillaan hyvin yksipuolista ruokaa.

- Eihän ravintoloiden lapsille tarjoamassa ruoassa ole hirveästi variaatiota. Kyllä se pitkälti on sitä nakit ja ranskalaiset tai lihapullat ja muusi -linjaa. Tosin ne ruoat menevät varmaan hyvin alas kaikilla lapsilla, miettii Heli Lahdenranta.

Lahdenranta ja monet muutkin vanhemmat toivoisivatkin lapsille tarjottavaan ravintolaruokaan enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi kesälomareissulla toinen toistaan muistuttavat lastenlistat alkavat kyllästyttää.

- Kyllä mielestäni ravintolat voisivat rohkeammin tehdä vaikka itämaistyyppistä ruokaa. Ehkä vähän vähemmän maustettuna ja esimerkiksi kookosmaitopohjaista tai muuta semmosta ruokaa. Kyllä meillä kotonakin syödään monipuolisesti kaikenlaista, että ei sen aina tarvitse olla sitä perinteisesti ajateltua lastenruokaa, Lahdenranta sanoo.

Ravintolat tarjoavat mitä lapset haluavat

Ravintoloissa tarjotaan mielellään sitä, mitä lapset haluavat syödä ja mitä he osaavat vaatia. Tosin lapsi ei osaa haluta maistaa sellaista, mitä se ei ole koskaan saanut maistella. Keittötoimenjohtaja Jukka-Pekka Repo Center Inn -ravintoloista myöntää, että lasten listoille laitettavien ruokien terveellisyyttä ei paljon mietitä.

- Kyllä me pyrimme siihen, että lapsille tulisi miellyttävä ravintolakokemus. Se antaa aikuisille aikaa nauttia siitä ravintolaolosta, Repo kertoo.

Esimerkiksi nakit ja ranskalaiset päätyvät monen ravintolan listalle myös sen vuoksi, että niitä on nopeata ja halpaa valmistaa.

- Niitä on helppo valmistaa, kun määrät ovat niin suuria, selittää Repo.

Mitä lapsena syö, sitä aikuisena halajaa

Varhaisiän ruokailutottumukset vaikuttavat ihmisen myöhempään hyvinvointiin. Pääasia on, mitä ruokaa lapselle tarjotaan arkena, mutta ravintoloillakin olisi mahdollisuus opettaa lapsia erilaisiin makuihin.

- Tietysti olisi parempi, jos ravintolat tarjoaisivat monipuolisempaa ruokaa ja enemmän lapsillekin kasviksia ja vähäsuolaista ruokaa. Tärkeintä on kuitenkin vanhempien näyttämä esimerkki ja se, mitä kotona arkena syödään, sanoo ravitsemustieteen tutkiva professori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jos lapsi tottuu nuorena syömään esimerkiksi hyvin suolaista ja rasvaista ruokaa, hän pitää sellaisesta mausta myös vanhempana.

- Se, mitä lapset syövät pienenä, näyttää tutkimusten mukaan olevan yhteydessä siihen, mitä lapsi syö sitten aikuisena. Varhaiset vuodet on hirveän kriittisiä ja määräävät millaiset ruokailutottumukset ihmiselle muodostuvat, Virtanen sanoo.

Herkuttelukin on sallittua

Monissa ravintoloissa voi ostaa lapselle aikuisten annoksen puoleen hintaan.

- Aikuisten laajalta listalta voi ostaa puolikkaan annoksen. Siten lapset pääsevät tutustumaan uusiin makuihin ja kynnys ei ole niin korkea jos ei tykkääkään, kertoo Repo.

Nykyään monet ravintolat mainostavat olevansa lapsiystävällisiä. Palveluihin panostetaan ja lastenkin halutaan saavan elämyksiä.

- Toisaalta, jos ei hirveän usein käy ravintolassa lasten kanssa, niin sen kerran kun käy niin saahan sitä sitten lapsikin vähän herkutella, sanoo äiti Heli Lahdenranta.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen

Lue seuraavaksi