1. yle.fi
  2. Uutiset

Grönlanti saa metsästää valaita

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio päätti viimeisenä kokouspäivänään sallia Grönlannin inuiittien pyytää ryhävalaita. Sen sijaan päätöksen valaiden kaupallisen pyynnin laajemmasta vapauttamisesta komissio siirsi ensi vuoden kokoukseen.

luonto
Ryhävalas Ecuadorin aluevesillä
José Jacome / EPA

Grönlantilaiset saivat luvan pyytää muutamia ryhävalaita lähivuosina. Tähän mennessä Grönlannin inuiitit ovat saaneet pyytää rajoitetun määrän silli- ja grönlanninvalaita osana alkuperäistä kulttuurimuotoaan. Nyt saaliiden joukkoon lisättiin siis ryhävalas.

Valaiden pyynti on kuulunut vuosituhansia osaksi Grönlannin inuiittien kulttuuria ja ruokavaliota. Valaiden pyyntiä valvova valaanpyyntikomissio sallii myös muutamien muiden alkuperäiskulttuurien kuten Alaskan inuiittien rajoitetusti harjoittaa vanhaa kulttuurimuotoaan.

Sen sijaan laajemmasta vapautuksesta kaupalliselle valaanpyynnille komissio ei päässyt yksimielisyyteen Norjan, Islannin ja Japanin painostuksesta huolimatta. Nämä kolme maata uhmaavat valaanpyyntikieltoa jatkuvasti ja pyytävät muutamia satoja valaita vuosittain. Japani sanoo pyytävänsä valaita tieteellisiin tarkoituksiin, sen sijaan Norja ja Islanti ilmoittavat pyytävänsä valaita kaupallisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi Japanissa valas on ollut osa perinteistä ruokavaliota.

Kaupallinen valaanpyynti kiellettiin vuonna 1986. Sen jälkeen joidenkin valaslajien kanta on elpynyt, osan taas ei. Esimerkiksi sinivalaita arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 12 000yksilöä, kun taas ennen teollista valaanpyyntiä niitä eli maailmassa 200 000 - 300 000.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi