1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Geithner patistaa Eurooppaa turvaamaan talouskasvun

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Tim Geithner patistaa Eurooppaa uudistamaan talouttaan tehokkaamman talouskasvun turvaamiseksi. Samalla hän kehottaa Euroopan maita jatkamaan säästötoimia valtiontalouden alijäämien pienentämiseksi.

talous
Timothy Geithner
Jim Lo Scalzo / EPA

Geithner on ottanut kantaa maailmanlaajuiseen talouskriisiin johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokouksen edellä.

Geithnerin mukaan Euroopalla on mahdollisuus tehdä talouspolitiikassaan suunnanmuutos, joka mahdollistaisi suuremman talouskasvun. Hänen mukaansa Euroopalla ja Yhdysvalloilla on talouksissaan enemmän samankaltaisuuksia kuin eroja.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on esittänyt, että talouskriisiä hoidettaisiin Saksan esimerkin mukaisesti. Saksan mallissa talouskriisiä torjutaan valtiontalouden alijäämää pienentämällä ja julkisten menojen leikkauksilla.

G8-ryhmän kokous on alkanut perjantaina Huntsvillessä Kanadassa. Keskusteluissa käsitellään esimerkiksi kehityspolitiikkaa ja maailmantalouden ongelmia. G8-ryhmään kuuluvat USA, Iso-Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Japani,Venäjä ja Italia. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui kokouspaikalle illansuussa Suomen aikaa. Venäjän presidentti Dimitri Medvedev on jo kokouspaikalla. Sen sijaan Brasilian presidentti Ignacio Lula da Silva jää pois kokouksesta maata koettelevien tulvien takia.

Kokous avattiin työillallisella, jonka aikana teollisuusmaiden johtajat pohtivat, kuinka talouden elpyminen saadaan käyntiin.

Talousmahtien kokoukset saavat jatkoa lauantaina ja sunnuntaina, kun G20-ryhmä kokoontuu Torontossa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi