1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman talousmahdit koolla

Rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmä on aloittanut kokouksensa Kanadassa. Johtajat pohtivat keinoja maailmantalouden ongelmien korjaamiseksi.

Ulkomaat
Kanadan pääministeri Stephen Harper toivotti kokouksen ensikertalaisen, Britannian pääministerin David Cameronin tervetulleeksi.Facundo Arrizabalaga / EPA

Toronton pohjoispuolella, Muskokan järvialueella koolla ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Venäjä ja isäntämaa Kanada. Perjantai-illan neuvottelujen pääaiheena on talouskasvun ja luottamuksen kohentaminen.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan talousasioita käsittävä yhteistyö eri maiden kesken on tärkeää, sillä hänen mukaansa taloudet ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Ensikertalaisina mukana on kaksi melko tuoretta pääministeriä: Britannian David Cameron ja Japanin Naoto Kan.

Lauantaina käynnistyy laajempi kokous

Lauantaiksi ja sunnuntaiksi G8-maiden johtajat siirtyvät Torontoon, missä seura laajenee G20-maiden kokoukseksi. Mukaan liittyvät muun muassa Kiina, Brasilia ja Intia. G20-ryhmä edustaa 85 prosenttia maailman taloudesta.

Kanadassa käsitellään myös rahoitussektorin vastuuta. Presidentti Obamalla on tuomisenaan kongressin tekemä sopu laajasta rahoitusvalvonnan tiukennuspaketista. Villeille markkinoille halutaan Euroopassakin uusia suitsia

Poliisille viikonloppu on suuri haaste. Kokousvieraita valvoo lähes 20-tuhatta poliisia. Massiivisiin turvajärjestelyihin palaa rahaa paljon - noin 800 miljoonaa euroa.

Keinoista ollaan eri mieltä

Eurooppa ja Yhdysvallat ovat hiukan eri linjoilla keinoista, joilla maailmantalous saadaan vakaalle pohjalle ja miten orastavaan nousuun pitäisi reagoida.

Euroopassa ollaan sitä mieltä, että virinnyt talouskasvu kestää jo julkiset leikkaukset. EU:n talouskomissaarin Olli Rehn uskoo, että talouskasvu on vahvaa viimeistään vuoden päästä. Hänestä vakautustoimet pitää siis aloittaa viimeistään ensi vuonna.

Yhdysvallat puolestaan empii rajuja julkisen sektorin supistuksia. Presidentti Obama varoitti asiasta jo etukäteen kokousosallistujille lähettämässään kirjeessä: vyönkiristyksiä ei ole syytä tehdä liian nopeasti.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi