1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G8-mailta tukea äiti-ja lapsikuolleisuuden ehkäisemiseen

Rikkaat maat ovat neuvotelleet köyhien maiden tukemisesta G8-kokouksessa. Maat sopivat noin 4 miljardin euron tuesta köyhille maille äitien ja lasten terveydenhuollon tukemiseen seuraavan viiden vuoden aikana.

Ulkomaat

Tiukkojen talouskuurien kanssa painivat maat ovat olleet varovaisia tukilupauksissaan. Neljän miljardin euron tuki käytetään terveydenhuollon parantamiseen Afrikassa äiti- ja lapsikuolleisuuden vähentämiseksi.

Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet kokouksessa muita G8-maita pitämään kiinni tukilupauksistaan. G8-maat ovat aiemmin sortuneet katteettomien lupausten antamiseen köyhille maille.

Vuoden 2005 huippukokouksessa Skotlannissa maat sopivat köyhien maiden tuen lisäämisestä vuoteen 2010 mennessä, mutta vain Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ovat jakaneet apua lupaustensa mukaisesti.

Kanadan pääministeri Stephen Harper on luvannut Afrikan maille tukea vajaat 900 miljoonalla eurolla seuraavan viiden vuoden aikana.

- En usko, että johtajat tulevat enää antamaan lupauksia, joita heillä ei ole aikomustakaan pitää tai joita he eivät ole harkinneet loppuun saakka, toteaa Harper.

"Paljon molemminpuolista ymmärrystä"

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi keskustelujen talouskasvun edistämisestä sujuneen vailla ristiriitaisuuksia G8-maiden kesken. Merkelin mukaan neuvotteluissa on edistytty ja saavutettu "paljon molemminpuolista ymmärrystä". Hän viittasi nimenomaan keskusteluihin Yhdysvaltain kanssa.

-Olen tehnyt selväksi, että tarvitsemme kestävää talouskasvua, eikä se ole ristiriidassa älykkäästi toteutettujen valtiontalouden säästöjen kanssa, sanoi Merkel tiedotustilaisuudessa.

Merkelin mukaan presidentti Barack Obama ei yrittänyt painottaa Euroopan ja Yhdysvaltain näkemyseroja, miten talouden taantuma taltutetaan. Päinvastoin kokouksessa korostui kaikkien valtioiden vastuu modernin talouden kehittämisestä kestävällä tavalla, summasi Merkel.

Lähteet: Reuters, AFP , Reuters

Lue seuraavaksi