1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kirgisia hyväksyi uuden perustuslain

Kirgisialaiset näyttävät hyväksyneen maalle uuden perustuslain murskalukemin ja he ovat äänestäneet vilkkaasti. Keskusvaalilautakunnan alustavien tulosten mukaan yli 89 prosenttia äänestäjistä on tukenut uudistusta.

Väliaikainen presidentti Roza Otunbajeva ilmoitti, että Kirgisia on valinnut tien kohti todellista kansanvaltaista demokratiaa. Kuva: Sagyn Alchijev / Kirgisian presidentin kanslia

Virallista tulosta ei ole vielä julkistettu. Väliaikainen presidentti Roza Otunbajeva ilmoitti kuitenkin pian äänestyspaikkojen sulkeuduttua, että uusi perustuslaki on hyväksytty. Hän sanoi, että Kirgisia on valinnut tien kohti todellista kansanvaltaista demokratiaa.

Äänestysvilkkaus nousi keskusvaalilautakunnan mukaan yli 69 prosenttiin. Äänestyspaikat sulkeutuivat kello viideltä Suomen aikaa.

Maan väliaikainen hallitus piti kiinni äänestyksen ajankohdasta, vaikka monet tarkkailijat varoittivat, että uusia levottomuuksia voi syttyä.

Äänestyspäivänä turvallisuutta on valvonut noin 8 000 poliisia ja saman verran vapaaehtoisia. Ulkonaliikkumiskielto Oshissa poistettiin vaaleja varten.

Oshista alkunsa saaneet yhteenotot kirgiisien ja etnisten uzbekkien välillä vaativat vähintään vajaan 300 ihmisen hengen ja ajoivat satojatuhansia ihmisiä pakolaisiksi. Väkivalta on kohdistunut pääosin uzbekkeihin.

Otunbajeva sanoi, että hänen hallituksensa hyväksyy Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin poliisijoukkojen saapumisen maahan vakauttamaan Kirgisia levotonta eteläosaa.

Otunbajevan mukaan Etyjin poliisien käyttämistä selvitettään parhaillaan ja maan hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti.