1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen jalkapallo

Mikä on, kun yleisö ei löydä kotimaisille jalkapallokentille? Joona Haaralan mielestä suomalaiset ottelutapahtumat näyttävät halvoilta ja olo katsomossa on nuhruinen.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
kuvaaja: Eija Hartemaa

Tiesitkö, että Suomessa potkitaan jalkapallon mm-kisojen aikaan jalkapalloa. Oikein ylimmällä sarjatasolla.

Veikkausliigajoukkueet ja päättäjät pohtivat vuodesta toiseen sitä, miksi yleisö ei tule otteluihin. Katsojamäärät laahaavat yhden ja kahden tuhannen välillä.

Joka vuosi jalkapallopäättäjät sanovat, että tason pitää nousta ja olosuhteiden parantua… mutta mitä tapahtuu? Suomalaiset jalkapallokentät ränsistyvät ja homma näyttää nuhruiselta.

Suomalaiset jalkapalloareenat eivät voivottelulla parane. Tai… kun ne paranevat, homma jää puolitiehen.

Talvisessa jääkiekossa yleisömäärät lähtivät kasvuun, kun jäähallit ovat kokeneet perusteelliset korjaukset ja yleisön viihtyvyyttä on lisätty. Toki osana oli siinä, että Suomi on menestynyt kohtalaisen hyvin kansainvälisillä areenoilla. Tepsilläkin oli huonoimpina vuosina yli 4000 katsojaa. Tällainen katsojamäärä olisi jalkapallossa todella kova luku.

Väitän, että jopa Suomen komeimmat jalkapallostadionit saavat katsojan tuntemaan olonsa kurjaksi.

Kupittaan jalkapallostadion olisi todella komea paikka, mutta jotenkin turkulaiset joukkueet ovat saaneet paikan näyttämään nuhruiselta. Kentän laidalla mainokset repsottavat ja penkkejä on rikki. Nakkikioski on parakki ja ainoa mikä kiiltää, ovat järjestyksenvalvojien heijastinliivit. Olympiakatsomon puolella kuulutukset eivät kuulu ja videotaulut ovat utopiaa – jopa Helsingin jalkapallostadionilla.

Toista on Ruotsissa tai jopa Venäjällä, jossa otteluista tehty näyttäviä tapahtumia. Turussakin homma olisi kohtuullisen helppo ottaa haltuun. Siitä ovat esimerkkeinä nuorten ja naisten arvoturnaukset, joita Turussa on viime vuosina nähty: silloin stadion oli koristeltu juhlakuntoon. Kaikki oli tiptop ja maalin näki uudelleen.

Olisiko jalkapallojoukkueilla pitkäjännitteisyyttä pistää edes perusasiat kuntoon?

Lähteet: Joona Haarala / YLE Turku

Lue seuraavaksi