1. yle.fi
  2. Uutiset

Saunatonttukin tarvitsee juhannusrauhan

Löylyä lissää, mutta puhtaalla vedellä! Saunaseuran puheenjohtajan ohjeet juhannussaunojien löylynheitolle ovat yksinkertaiset: kiukaalle vain juomakelpoista vettä.

saunat
Raila Paavola / YLE

Puhdas vesi on ainoa oikea suomalaisen saunan löylyn lähde, sanoo Suomen Saunaseuran puheenjohtaja Lasse Lehtonen.

- Esimerkiksi merivesi muodostaa erilaisia ioneja, jotka saattavat happona aiheuttaa jopa ihon kirvelyä.Suomenlahden vesi ei kuitenkaan ole kovin suolaista, ongelma ei ole kovin suuri.

Erityisesti pitää varoa syttyvien nesteiden heittämistä kiukaalle, varoittaa Lehtonen.

- Alkoholia muodossa tai toisessa kiukaalle ei saisi heittää, muuten voi käydä niin kuin Jukolan veljeksille aikanaan eli koko sauna palaa ja silloin saunomisnautinto loppuu lyhyeen.

Koskenkorvan heittäminen kiukaalle voi siis olla vaarallista?

- Alkoholijuomat toimivat vähän kuin sytytysneste. Ne saattavat lehahtaa ja polttaa koko saunan. Hirveän viisas teko viinan heittäminen kiukaalle ei ole. Valtaosa kesäisistä tulipaloista syntyy mökkisaunomisen yhteydessä. Kyllä tiettyä kunnioitusta tulipesää kohtaan kannattaa löylyn heitossakin noudattaa.

Muutenkin orgaaniset aineet, siis ruokatarvikkeet, on ne sitten juomia tai muita aiheuttavat aika kiusallisen käryn, joka saattaa säilyä saunassa pitkään.

Monella on tapana lorauttaa hiukan olutta kiukaalle, siitä tulee kuulemma mukava tuoksu. Makuasioista ei kannata kiistellä, sanoo Lasse Lahtonen.

- Kaipa siinä jonkinlaista uhriperinnettä on, että saunatontullekin annetaan oma osuutensa. Mutta kyllä perinne oli jättää saunomisen jälkeen saunaan niitä lahjoja eikä polttaa niitä kiukaalla, ei siitä ole saunatontullekaan suurempaa iloa.

Alkoholi ja sauna ovat muutoinkin huono yhdistelmä. Saunaan ei ole syytä sammua, siitä voi tulla pahat vauriot, muistuttaa Lasse Lehtonen.

- Toki saunaoluen voi ottaa, mutta kohtuullisesti pitää juhannusta tässäkin suhteessa viettää.

Entäpä löylyveteen sekoitettavat hajusteet?

- Olen itse joskus koivuhajusteita kaupunkisaunassa käyttänyt. Ei ne hassumpia ole. Se on makukysymys. Omaan saunaani ei eukalyptys tai muu voimakas hajuste istu. Mutta ne ovat turvallisia ja useimmiten se haju haihtuu aikalailla höyryn mukana. Itse pidän kuitenkin puhtaita löylyjä kaikkein parhaina.

Mikä olisi sopiva rangaistus pyhäinhäväistyksestä, että kännipäissään jotkut ovat jopa virtsanneet kiukaalle?

- Perinteisesti saunomista vahtii saunatonttu. joka saattaa suutuspäissään tulla ja piekseä saunatapoja häirinneen. Siinä kannattaa juhannusyönä olla varovainen, ettei saunatonttua sopimattomalla saunomisella suututa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi