1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsätuholaiset kuriin

Lisääntyvä energiapuunkäyttö voi edistää metsätuholaisten yleistymistä. Yleisimmät kaarnakuoriaislajit lisääntyvät tehokkaasti tuoreessa kuoripäällisessä puutavarassa ja voivat aiheuttaa tuhoja sekä kasvutappioita ympäröivissä metsissä.

energiakasvit
Kaarnakuoriainen.
Ytimennävertäjä eli kaarnakuoriainen kaivaa käytävän puuhun.Yle

Tuholaiset saattavat lisääntyä, jos havupuita säilytetään metsien välivarastoissa yli kesän. Hyönteistuholain mukaan edellistalvena kaadetut havupuut tulee kuljettaa pois heinäkuun alkuun mennessä.

Metsäkeskukset valvovat tehostetusti havupuutavaran varastointia kesäkuun viimeisellä viikolla. Metsäkeskus Häme-Uusimaan viranomaispäällikkö Ilkka Koivisto muistuttaa, että myös energiapuun osalta tuholaislakia on noudatettava.

- Energiapuun käyttö on todella voimakkaasti lisäänytynyt viime vuosina ja sitä koskevat samat säännöt kuin muutakin kuoripäällistä havupuutavaraa.

- Energiapuuksi kaadettu havupuu on peitettävä kesän ajaksi tai se voidan peittää myös esimerkiksi lehtipuutavaralla ja tällä tavalla estetään tuhohyönteisen leviäminen metsään, sanoo viranomaispäällikkö Ilkka Koivisto.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi