1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Kirjastoille valtionavustusta 90 000

Lasten- ja nuortenkirjastotoimintaa ja lukemisharrastusta kehitetään monenlaisilla hankkeilla. Kirjastojen mediakasvatuksen menetelmiä kehitetään kahdeksassa hankkeessa.

kirjastot
YLE

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kirjastot ovat saaneet valtionavustusta yhteensä 90 000 euroa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus myönsi 22 hankkeelle kirjastotoimintaa ja lukuharrastusta edistäviin hankkeisiin yleisille kirjastoille.

Suurimman summan, 10 000 euroa sai Muhoksen kunnankirjaston Elon keinu -hankkeeseen, jossa kehitetään toimintamallia senioreiden kirjastopalvelujen järjestämiseen.

Lasten- ja nuortenkirjastotoimintaa ja lukemisharrastusta kehitetään monenlaisilla hankkeilla. Perinteisten kirjavinkkauksen ja kirjailijavierailujen lisäksi hankkeisiin on sisällytetty monenlaista muuta toimintaa. Kirjavinkkausta laajennetaan mediavinkkauksen suuntaan sekä käytetään draamavinkkausta ja vertais- ja kaverivinkkausta. Kirjavinkkausta tarjotaan myös nuorille aikuisille ja ikäihmisille.

Kirjasto on moneksi

Kirjastojen mediakasvatuksen menetelmiä kehitetään kahdeksassa hankkeessa. Alueen kirjastoissa on luvassa mediavinkkauksen lisäksi mediasatutunteja ja mediakerhoja. Lisäksi koko alueen lasten- ja nuortenkirjastohenkilökuntaa koulutetaan mediakasvatuksen menetelmiin. Mediakasvatustaitojen lisäksi hankkeissa kehitetään kirjastohenkilökunnan asiakaspalvelutaitoja, esiintymistaitoa ja kirjallisuuden tuntemusta.

Kirjaston ja koulun yhteistyötä kehitetään hankkeissa monipuolisesti: kirjastolle systemaattinen toimintamalli esikoululaisten ja ekaluokkalaisten kirjastonkäytön opetukseen, koululaisten luku- tai kirjallisuusdiplomi, oppilaiden perehdyttäminen tapakasvatukseen kirjallisuuden keinoin tai monipuolisen kulttuurikasvatuksen tarjoaminen alakoululaisille kirjastojen ja kolmannen sektorin yhteistyönä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi