1. yle.fi
  2. Uutiset

Tien rakentamisen ratkaisee tarve

Pirkanmaalla käytetään tänä vuonna perustienpitoon noin 37 miljoonaa euroa; siitä valtaosa menee teiden hoitoon ja ylläpitoon. Lempäälän Vanattarantielle on valmistumassa kevyen liikenteen väylä. Se on ainoa tänä vuonna Pirkanmaalla toteutuvista vastaavista hankkeista.

Lempäälä
Vanattaran kevyenliikenteenväylä
Vanattaran kevyenliikenteenväylä valmistuu loppukesästä.YLE / Päivi Solja

Kesä on Suomessa teiden rakentamisen ja kunnostuksen kulta-aikaa. Myös Pirkanmaalla on käynnissä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti toteutettavia tiehankkeita. Yksi niistä on Lempäälän Vanattarantielle valmistuva 3,5 kilometrin pituinen kevyen liikenteen väylä.

- Väylähanke on ollut listoilla jo hyvin monta vuotta. Tämä on myös kärkipään hankkeita keskuksemme tekemässä kevyen liikenteen väylien tarveselvityksessä.Se toteutui, kun saimme eduskunnalta teemarahaa kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseen, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen investointipäällikkö Markku Uusitalo.

Vanattarantien kevyen liikenteen väylä valmistuu loppukesästä. Sen rakennuskustannukset ovat noin 950 000 euroa, joista Lempäälän kunta on maksanut lähes puolet. Valmis väylä jää kunnan omistamaksi ja ylläpitämäksi.

- Yhteistyö tiehankkeissa kuntien kanssa on tänä päivänä hyvin tavallista. Vastaavanlaisia hankkeita on muun muassa Pirkkalassa, Kangasalla ,Ylöjärvellä ja Sastamalassa vanhan Äetsän kunnan alueella.

Kuntalaiset ilahtuivat

Investointipäällikkö Markku Uusitalon mukaan tiehankkeiden valinnan taustalla ovat pitkälti tarveselvitykset. Liikenteen määrä ja turvallisuustekijät vaikuttavat myös kohteiden valintaan, ei niinkään teiden koko.

Yksi Lempäälän Vanattarantien uuden kevyen liikenteen väylän käyttäjistä on sääksjärveläinen Lauri Tahvanainen. Hän on tyytyväinen kyläläisten pitkäaikaisen toiveen täyttymiseen.

- Kevyen liikenteen väylät ovat yleensä pyöräilijöiden ja rullasuksihiihtäjien kannalta huonossa kunnossa. Tämä oli Kuljun koululaisillekin aiemmin turvaton reitti, kun he joutuivat kävelemään ja ajamaan pyörillä autojen seassa. Tällaisia väyliä kun saataisiin vieläkin enemmän!

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja

Lue seuraavaksi