Jopot viedään käsistä

Jopo-polkupyörien kauppa käy kuumana myös Rovaniemellä. Rovaniemen Sportiassa klassikkopyörää myydään polkupyörämalleista selvästi eniten. Helkama ennustaa viime vuotisen myyntiennätyksen rikkoutuvan tänä kesänä.

Jopo
Rovaniemen Sportian kauppias Kari Jokelainen. Vieressä uusimpia malleja, Duudsonit-Jopoja.YLE / Matti Konttinen

Rovaniemen Sportian kauppias Kari Jokelainen kertoo, että Jopoja tilataan liikkeeseen koko ajan lisää.

- Mitä tehdas pystyy tuottamaan, niin sitä mukaa otetaan lisää tavaraa.

Jopo on pyörämarkkinoiden kestosuosikki ja sen myynti on ollut selvästi kasvamaan päin viime vuoteen verrattuna.

- Tänä vuonna Jopoja on myyty paljon enemmän kuin viime vuonna. Eri värivaihtoehtoja on tullut niin paljon lisää ja Duudsonit-Jopo uutena vaihtoehtona. Kyllä nämä asiat ovat tuoneet piristysruiskeen Jopojen myyntiin, Jokelainen kertoo.

Jokelaisen mukaan Jopoja ostavat niin tytöt kuin pojat, mutta tytöt tällä hetkellä ehkä hiukan enemmän.

- Kaupungilla saattaa tulla 5-6 tyttöä vastaan ja kaikki ajavat Jopoilla. Tyttöjen osuus on kasvanut huomattavasti.

Värillä on väliä

Jokelaisen kertoo, että Jopo on turvallinen peruspyörä. Rikkoutuvia osia pyörällä ei juurikaan ole. Kuluttaja painottaakin Jopon valinnassa lähinnä ulkoisia seikkoja kuten väriä. Jopolla on tällä hetkellä runsaasti eri värivaihtoehtoja.

- Siellä on selkeästi suosikkivärejä. Tänä vuonna on mennyt paljon kirkkaan keltaisia ja limen vihreitä Jopoja. Esimerkiksi valkoisia ja mustia Jopoja ei mene läheskään niin paljon kaupaksi kuin mitä näitä kirkkaan värisiä Jopoja.

Kauppa kasvaa edelleen

Helkama Velox toi Jopon takaisin markkinoille vuonna 2000. Kokeilumielessä aloitettu uudelleenmarkkinointi takkuili alussa hieman ja Jopoja meni kaupaksi vain muutamia satoja kappaleita vuodessa. Pyörämallin kysyntä lähti räjähdysmäiseen kasvuun kesinä 2005-2006.

- Näiden vuosien jälkeen myyntimäärät ovat olleet edelleen kovassa kasvussa. Kesällä 2009 tehtiin myyntiennätys ja tämä ennätys rikotaan taas tänä kesänä, kertoo Helkama Veloxin toimitusjohtaja Jari Elamo.

Jopojen valmistus on siirtymässä taas kokonaisuudessaan Suomeen. Pyörän valmistus siirretään yhtiön Hangon tehtaalle. Viime vuosina Jopoa on valmistettu alihankintana Taiwanissa.

Lähteet: Yle Lappi / Matti Konttinen