1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Kemppateatteri puhkuu intoa

Kemijärvellä toimiva Kemppa -harrastajateatteri valmistautuu vasta toiseen tuotantokauteen, mutta pitkän tähtäimen tavoite on selvä. Kemppa haluaa vakiintua Kemijärven teatteriksi, joka tunnetaan laajalti.

Kemijärvi
Kemppalaiset mustalla penkillä
Musta penkki on Viisas neitsyt -näytelmän rekvisiittaa. Kemppateatterilaiset ovat istahtaneet penkille Kemijärven kotiseutumuseon pihamaalla: vasemmalta Irja Uusisalmi, Lauri Haarahiltunen, Paula Kettunen ja Riikka Kettunen. Kittilästä Irja-mummolle kesäpiristykseksi tullut Ronja kurkkii penkin takaa.YLE / Jorma Korhonen

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Paula Kettunen ja muutkin kemppalaiset näkevät jo vision, että Kemijärvi on Lapissa maalaisteatteritoiminnan keskus. Erittäin innokkaasti asian puolesta puhuu teatterin monitoimimies Lauri Haarahiltunen.

- Se tarkoittaa sitä, että harrastateatterilaiset kautta koko Skandinavian kokoontuvat säännöllisesti Kemijärvellä järjestettäville maalaisteatteripäiville. Se olisi taas täällä jotakin uutta.

- Kemijärveä on viety tietoisuuteen muun muassa kuvanveistolla, moottorikelkkailulla ja tv-draamalla, niin miksei teatteritoiminnallakin. Vähän samalla tavalla kuin Sodankylässä on elokuvajuhlat, Lauri sanoo.

Haaveista totta yksi kerrallaan

Kempan puheenjohtaja Paula Kettunen sanoo, että yhdistys tekee haaveista totta, mutta yhdestä kerrallaan ja pienin, tunnustelevin askelin.

Yksi toteutunut haave ja tärkeä asia on, kun harrastajat pääsivät taas ammattilaisen ohjaukseen. Turusta tullut ilmaisutaiteen osaaja Markku Keränen johdattelee kemppalaisten kanssa ensi-iltaan Maiju Lassilan kirjoittamaa Viisas neitsyt -näytelmää.

Kemppalaiset kiittävät Kemijärven kansalaisopistoa, että se palkkasi Markun. Hyvän pohjustuksen Kempalle ovat tehneet myös ohjaajat Juhani Närhi Pellosta, kemijärveläislähtöinen Anne Niskala ja Karoliina Kangasluoma Tampereelta.

Paula Kettusen mukaan kemppalaiset iloitsevat, kun Kemijärven kaupunki "palkitsi" heidät siirrettävällä katsomolla. Putkirakennelma on kätevä viedä sinne, missä näytelmiä kulloinkin esitetään. Ensimmäisen kerran katsomo pystytetään Kemijärven kotiseutumuseon pihamaalle 3. heinäkuuta, kun Viisas neitsyt on ensi illassa.

Uitonniemessä viime kesänä esitetty Kiljusen herrasväki oli Kempalle menestysnäytelmä. Samanlaista suosiota odotetaan Viisaalle neitsyellekin.

Ylpeitä kultuuritalosta

Kemppateatterilaiset ovat ylpeitä Kemijärven kulttuuritalosta, sen salista. He sanovat, että salin näyttämötekniikkaa ei ole suotta kehuttu yhdeksi Suomen parhaimmista. Muun muassa Lapin alueteatterin ammattilaiset, valo- ja ääniteknikot, ovat sitä kiitelleet.

Paula Kettusen mukaan laitteet olivat pitkään käyttämättöminä tehtaan rasvoissa ja pölyn peitossa, kunnes pellolainen ohjaaja-näyttelijä Juhani Närhi ne löysi.

- Närhi ohjasi täällä Ystävyyden talon ja oli hämmästynyt muun muassa "valolöydöstään", kun kiikkui näyttämön päälle, kertoo Paula Kettunen.

- Meille olisikin tärkeää, että olisi henkilö tai henkilöitä, joka tuotta huipputekniikkaa osaisi aina tarvittaessa käyttää.

Paula ei pidä mahdottomana, että joskus Kemppateatterin kautta saisi myös näyttämötyön teknistä opetusta. Hän uskoo, että kiinnostuneita olisi. Kemijärven kulttuuritalo suo kemppalaisen myös mahdollisuuden toimia talvella, eikä vain kesäteatterina.

Tämä on aivan ihana harrastus

Suurkeittiön emäntä Irja Uusisalmi Soppelan kylästä on pitkään ollut mukana teatteritoiminnassa ja aikoo siinä pysyä.

- Tämä on aivan ihana harrastus. Ihan innolla aina odotan, että pääsen harkkoihin... niin ja tietysti odotan sitä ensi-iltaa.

Irja sanoo lähteneensä matkaan mittaamaan omaa rohkeuttaan ja esiintymiskykyään, eikä kadu. Sosiaalisena ihmisenä hän tykkää myös olla yhdessä samanhenkisten kanssa.

- Onhan tämä ihan hyvää muistiharjoitteluakin näin vanhemmalla iällä. Kyllä niitä vuorosanoja pitää ihan päntätä.

Nuoren kemijärveläisen teatterilaisen Riikka Kettusen tavoite on ihan selvä. Hän hakee teatterikorkeakouluun niin monta kertaa, että pääsee.

Riikka on muuttamassa Ouluun ja aikoo siellä tarjoutua mukaan Oulun ylioppilasteatterin toimintaan.

(siirryt toiseen palveluun)Kemppateatterin kotisivut (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen

Lue seuraavaksi