1. yle.fi
  2. Uutiset

Köyhällä ei varaa välttämättömiin lääkkeisiin

Yhä useammalla pienituloisella ei ole varaa lääkärin määräämiin lääkkeisiin. Syynä on muun muassa uusien lääkkeiden jatkuva kallistuminen. Lääkäriliiton mukaan vähävaraiset tinkivät myös sairaalassa vietetystä ajasta. Silloinkin, kun yhteiskunnan tukea on tarjolla, sen hankkiminen on vajaakuntoiselle potilaalle usein liian monimutkaista.

Kotimaan uutiset
Lääketabletteja
Ludovic Di Orio / Goodshot

Lääkäriliitossa on pantu merkille potilaat, jotka joutuvat tinkimään hoidosta rahanpuutteen vuoksi.

Entistä useammin käy ilmi, että lääkärin määrämistä hyvin tarpeellisistakin hoidoista joudutaan tinkimään sen vuoksi, että potilaalla ei ole varaa niihin, sanoo liiton koulutusjohtaja Hannu Halila.

Potilaan vastuu lääkekuluista on Suomessa korkeampi kuin monissa muissa EU-maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

Toimeentulotuen perusosan lisäksi lääkärikuluihin myönnetään harkinnanvaraista tukea. Avoimesta piikistä ei ole kysymys silloinkaan, kun hoito on lääkärin määräämää. Monet lääkkeet jäävät tuen ulkopuolelle.

- Joissakin kunnissa saattaa olla paikallista painetta toimeentulotukimenojen alentamiseen. Se saattaa heijastua harkinnanvaraisen tuen liian tiukassa käytössä. Se voi näkyä toimeentulotuen alikäyttönä, toteaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkija Jouko Karjalainen.

Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halilan mielestä hoitoa vaille jäävät vähävaraiset ovat merkki yhteiskunnan muutoksesta.

- Arkimaailma ja juhlapuheet suomalaisesta ja pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta eivät aina kohtaa toisiaan. Meillä on kasvava joukko ihmisiä, joilla ei ole varaa ihan kaikkein välttämättömimpäänkin lääkitykseen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi