1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Carmen yhdistää mykkäelokuvan oopperaan

Kokkolan Oopperakesän tämän vuoden pääteoksen Carmenin ensi-ilta on perjantaina. Heinäkuun alussa neljä kertaa esitettävään oopperaan liittyy myös mykkäelokuva. Esitys nähdään kerran myös Helsingin upouudessa Musiikkitalossa ensi vuonna

Carmenin päärooleissa olivat eteläkorealainen Dong-Hoon Han ja walesilainen Hilary Summers. Kuva: YLE / Aki Kopsala

Carmenin ennakkomyynti on sujunut järjestäjien mukaan hyvin, vain nelisensataa lippua kahdestatuhannesta kahdesta sadasta on enää myymättä. Kokkolan Oopperakesän tuotantokausi on jo viides ja ennakkomyynti noudattelee jo ensimmäisen huippuvuoden myyntiä.

Jo viidettä vuotta jatkuva yhteistyö oppilaitosten kanssa ja hitaasti kasvava julkinen tuki ei ole tullut ilman työtä, tuotantoina aiemmin ovat olleet muun muassa Figaron Häät, Lepakko ja Bergin Lulu.

- Mehän olemme iskeneet myös Helsingissä, tehneet siellä myös talviproduktioita, viety ne Kokkolasta kiertueelle, ja viime vuonna vietiin kiertueelle ulkomaille asti meidän Fagerlundin Döbeln, mainitsee Kokkola West Coast Operan taiteellinen johtaja Anu Komsi.

Tänä kesänä vuorossa on Georges Bizet'n Carmen, jota harjoitellaan nyt neljää Kokkolan esitystä varten. Uutuutena sen tarinaa raamittaa mykkäelokuva, jonka alkuperäinen ohjaaja kuitenkin vaihtui talven aikana Juha Mustanojaan ja Juho Kuosmaseen.

- Joo, sitä sattuu tällä alalla. Mutta nyt olen tosi tyytyväinen, hyvä tiimi saatiin, sanoo Anu Komsi.

Kuvauksia tupakkatehtaalla

Kuvauksia on tehty muun muassa Pietarsaaren tupakkatehtaalla, joka vie ajatukset tupakkatehtaan työntekijöihin sevillalaiselle torille. Satapäisen kuoron, orkesterin ja solistien pääroolien esiintyjät tulevat Suomen lisäksi Walesista, Virosta ja Etelä-Koreasta.

Päärooleissa ovat walesilainen Hilary Summers, virolainen Mati Turi ja eteläkorealainen Dong-Hoon Han.

- Olen korostanut, että tämä on ammattilaistoimintaa ja huippuammattilaistoimintaa, meillä yhdistyvät kansainväliset huiput ja paikalliset huiput.

- Luotan siihen, että päästään sellaiselle tasolle, että itsekin saa palkkaa. Olemme investoineet hirveästi rahaa ihan yksityisesti, muistuttaa Anu Komsi.

Haasteena ranska

Virolainen Mati Turi oli aiemmin Kokkolan Oopperan Lulussa. Carmenissa suurimpana haasteena hänelle on ranskankieli.

- Minulla ei ole ollut mitään yhteyttä ranskaan, pitää ymmärtää mitä sanot, kuinka sanot ja kuinka kääntää se. On ollut tosi vaikea oppia, sanoo Turi.

Kokkolan jälkeen Carmenilla on yksi esityskerta Helsingin upouudessa Musiikkitalossa ensi vuonna. Ensi kesänä Kokkolassa kuullaan Mozartin Taikahuilu.