Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla

Porin tuorein patsas on valmistunut. Raumalaisen kuvanveistäjän Kerttu Horilan Maire-veistos on samalla Porin ensimmäinen liikuteltava patsas ja sen paikkaa voidaan vaihtaa esimerkiksi eri kulttuuritapahtumien mukana.

kuvanveistäjät
Maire-patsas kankaalla peitettynä Kerttu Horilan työhuoneessa.
YLE / Kati Rantala

Viimeistä silausta vaille valmis oleva Maire istuskelee visusti lakanalla peitettynä kuvanveistäjä Kerttu Horilan työhuoneessa Raumalla. Pronssinen patsasneiti odottaa muuttoa Poriin Eetunaukiolle, jossa veistos julkistetaan heinäkuun yhdeksäs päivä.

- Maire on valmis. Ihan pientä pintaviilausta tuossa vielä teen, koska se kiiltää hiukan liian paljon. Voi olla että takinkin väriä katsotaan vielä hieman, kertoo Horila.

Pronssiin valettu Maire voitti keväällä Porin seudun nykytaiteen tukiyhdistys Lupaus ry:n ensimmäisen taidekilpailun. Puiston penkillä istuva naishahmo on luonteva seuraaja Kerttu Horilan aiemmille teoksille.

- Naista on kiva kuvata, se on lähellä minua koska olen itsekin nainen ja naisen maailmaan kuuluu niin paljon. Jos minä miestä kuvaisin tällä lailla, niin niistä tulisi vähän hoopoja, kuvanveistäjä toteaa.

Nykytaide vaatii rohkeutta

Nykytaide korostaa yhä enemmän kestävän kehityksen aatteita ja taidetta tehdään paljon kierrätysmateriaalista. Kerttu Horilan mukaan vaatiikin rohkeutta olla perinteinen kuvanveistäjä näinä päivinä.

- Pessi Rautio kuulutti Taide -lehdessä, että uskaltaako kukaan tänä päivänä olla plastinen muotoa tekevä nykykuvanveistäjä. Minä luulen että olen yksi sellainen uskalias, sillä teen kymmenen kilon savipusseista ihmisen muotokuvia, Horila tuumii.

Horilan teokset ovat ennenkaikkea humoristisia, mutta myös tarkan realistisia.

- Nämä ovat aika terapeuttisia myös samalla ja niiden kanssa voi jopa keskustella, aivan kuin Mairen kanssa nyt sitten kohta Porissa. Minä toivon, että ihmiset istuvat Mairen vieressä ja että siihen oikein jonotetaan että kuka pääsee sen viereen, Kerttu Horila myhäilee.

Lähteet: YLE Satakunta