1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jalkapallofanit haluavat videointia tai lisää tuomareita

Tuomaritoiminta nousi jalkapallon MM-kisojen eilisten otteluiden takia jälleen keskustelun aiheeksi. Faneja kohahduttivat sekä Englannin maalin hylkääminen että Argentiinan paitsiomaalin hyväksyminen. Kentille toivotaan joko lisää tuomareita tai videoita epäselvien tilanteiden varalle.

urheilu
Italialaistuomari joutui rauhoittelemaan pelaajia Argentiinan kiistanalaisen maalin jälkeen sunnuntaina.Georgi Licovski / EPA

Kiistanalaisia pelitilanteita kuten paitsioita ja filmauksia, vilisee jalkapallossa jatkuvasti. Videovalvonnan kynnyskysymykseksi nouseekin helposti, milloin kuvanauhaa pitäisi katsoa.

- Videotuominta pitäisi ehdottomasti rajata maalien tarkistamiseen. Ei pitäisi ruveta katsomaan, onko taklattu väärin, koska ne ovat niin tulkinnanvaraisia kysymyksiä, pohtii tiiviisti jalkapalloa seurannut Asko Heikkinen.

Videoita ei pelikentille saada kuitenkaan aivan äkkiä. Sääntöjen muuttaminen on hidas prosessi eikä siitä päätä yksin kansainvälinen jalkapalloliitto, Fifa.

- Tähän IFABiin, eli International Football Association Boardiin, kuuluvat Fifan lisäksi perustajajäsenet Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti. Fifalla on neljä ääntä kahdeksasta, muilla yksi. Ainoastaan kuudella äänellä kahdeksasta pystytään sääntömuutoksia tekemään, kertoo Suomen Palloliiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen.

Videot keskusteluja nopeampia

Tällä hetkellä videotarkistusta käytetään esimerkiksi kurinpidollisissa toimissa pelin jälkeen. Suomen Palloliiton mielestä tuomareilla pitäisi olla mahdollisuus tarkastaa erikseen sovitut tilanteet nauhalta kuitenkin jo pelin aikana.

- Jos teknologiaa ei oteta käyttöön, niin toinen tapa on lisätä silmäparien määrää. Euroopan jalkapalloliitto Uefa aloitti jo viime vuonna Eurooppa-liigassa kokeilun, jossa näiden nykyisten kahden avustavan erotuomarin lisäksi on kaksi lisäavustavaa, jotka ovat siinä maalin tienoilla ja tarkkailevat nimenomaan rangaistusaluetta ja maaliviivaa, sanoo Suomen Palloliiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen.

Suomen Erotuomarien Liiton puheenjohtajan Raimo Kalliokosken mielestä virheitä pitäisi karsia videovalvonnalla.

- Mitä se auttaa, jos siellä maalin takana on joku? Mieluummin sitten vaikka video. Ei se sieltä maalin takaa niin nopeasti pysty reagoimaan, jos se ei ole peliin kuuluva tuomari.

- Onhan meillä nytkin käytössä neljäs avustava tuomari, mutta se ei saa käyttää apuvälineitä tai katsoa siihen viereiseen monitoriin. Eilenkin Argentiina-Meksiko pelissä meni monta minuuttia, kun se päätuomari keskusteli avustavan kanssa. Nelonen olisi voinut katsoa nauhalta jo parikin kertaa, että "hei tulkaa tulokseen, että se oli paitsio".

Lue seuraavaksi