Nuorten seksikauppa on muuttanut muotoaan

Kun aiemmin Helsingissäkin osa nuorista myi itseään saadakseen esimerkiksi huumeita, nykyisin vaihtotavarana ovat muun muassa vaatteet ja alkoholi. Uusi ilmiö kaupankäynti ei ole, vaan se nostaa päätään aina muutaman vuoden välein.

Kotimaa
Tyttö tutkii vaaterekkiä vaatekaupassa.
YLE

Helsinkiläisnuorten ja lähinnä vanhempien miesten välinen seksuaalinen vaihtokauppa nousi keskusteluun jälleen viime viikolla A-studion myötä. Kiertely Kampissa nuorten parissa kertoi karua kieltään siitä, että ilmiö on monelle tuttu, vaikka siihen on osallisena melko pieni joukko nuoria. A-studioon jutun toimittanut 19-vuotias Rosa Kettumäki yllättyi siitä, kuinka avoimesti nuoret asiasta kertoivat.

- Harvoin se suhtautuminen paheksuvaa oli, että joitain se ehkä vähän pelotti ja he kertoivat, että kaveri tekee tätä, mutta heitä itseään se inhotti ja pelotti. Yllättävän paljon siellä oli myös niitä, että mitäs tästä, ja yksi tyttö sanoi, että eikö tämä ole niin sanottu win-win-tilanne, kun puhuttiin nimenomaan siitä, kun hyvin nuoret tytöt seurustelevat yli kolmikymppisten miesten kanssa.

Kynnys vaihtokauppaan madaltunut

Nuoret ovat käyttäneet ruumistaan maksuvälineenä ennenkin. 15 vuotta helsinkiläisnuorten kanssa työskennellyt Mauri Mujunen Aseman lapset ry:stä kertoo, että itseään erinäisiä palveluita vastaan myyvät sekä tytöt että pojat. Vastaavankaltaisia tapauksia tulee esiin säännöllisesti.

- Tää on joku viides tai kuudes kerta minun aikanani ja aina on ollut vähän eri porukoista kyse, mutta tämä sukupolvi, mikä nuorten kohdalla vaihtuu, niin siinä menee kolmesta neljään vuotta. Kampissa on juuri ensimmäinen sukupolvi vaihtunut, että voi olla, että on tullut uutta sukupolvea tilalle.

Mujusen mukaan nyt kynnys myydä itseään tuntuu kuitenkin olevan edelliskertoja alempana. Kun ennen seksin vastineena olivat usein huumeet, nykyisin alkoholi, vaatteet tai vaikkapa uusi, hieno puhelin saa nuoren suostumaan aikuisten peleihin.

Vastuu aikuisilla

Yliseksuaalinen maailmankuva ja kiire aikuistua saavat monen nuoren pään pyörälle, mutta sekaisin tuntuvat olevan myös aikuiset. Väestöliiton seksuaaliterapeutti Kirsi Porras etsisikin syitä nuorten käyttäytymiseen siitä sukupolvesta, joka maailmankuvaa nuorille rakentaa. Porras huomauttaa, että esimerkiksi koko ajan roisimmiksi käyvät reality-ohjelmat ovat aikuisten tekemiä, ei nuorten.

- Kyllä minä sanoisin, että me aikuiset viemme nuorille sitä vääristynyttä tietoa. Jos katsoo vaikkapa näitä reality-ohjelmia, niin kyllähän siellä tuodaan esiin, millainen pitäisi olla normaali keho, ja niiden mukaan se on hoikka ja rintava. Vaatteiden täytyy olla viimeisen päälle brändättyjä. Vaatimustaso on kova.

Portaan mukaan nuoruuden teot seuraavat ihmistä usein pitkään.

- Osalle voi tulla masennusta, kehonkuva vääristyy ja moni miettii jälkeenpäin, että oliko tässä mitään järkeä. Kannetaan syyllisyyttä ja häpeää siitä, että he ovat antaneet oman kehonsa aikuisen ihmisen käyttöön.

Lähteet: YLE Helsinki/ Marika Ahonen