Hämeen kansanedustajat ydinvoimakriittisiä

Suomeen ei rakennettaisi uusia ydinvoimalaitoksia, jos Kanta-Hämeen kansanedustajat saisivat yksin asiasta päättää. Enemmistö maakunnan kahdeksasta kansanedustajasta suhtautuu ydinvoimaan nuivasti.

ydinenergia
Kansanedustajat Kirsi Ojansuu ja Satu Taiveaho Radio Hämeen Politiikan Puhemylly -ohjelmassa
YLE Häme

Vain kolme kahdeksasta kansanedustajasta on selvästi ydinvoiman puolella.

Ydinvoiman kannatus ei perustu hallitus-oppositioasetelmaan, vaan äänestys jakaa mielipiteitä molemmissa leireissä. Hallituspuolueista kokoomuksen loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen on ydinvoiman kannalla ja vihreiden Kirsi Ojansuu Hämeenlinnasta yhtä selvästi sitä vastaan.

Keskustassa forssalaisministeri Sirkka-Liisa Anttila on ydinvoiman puolella, mutta hausjärveläinen kansanedustaja Risto Autio periaatteellisesti vastaan, tosin Autio voi hyväksyä yhden ydinvoimalan.

Suurimman oppositiopuolueen sosialidemokraattien hämäläiskansanedustajien mielipiteet jakautuvat myös. Hämeenlinnasta muuttanut Satu Taiveaho on ydinvoimaa vastaan, samoin kaupungissa edelleen asuva Tarja Filatov. Niinikään Hämeenlinnasta arkadianmäellä käyvä Johannes Koskinen puolestaan on ydinvoiman kannattaja.

Kristillisdemokrattisen puolueen riihimäkeläinen puheenjohtaja Päivi Räsänen empii kantaansa edelleen. Ei emmi kauaa, sillä äänestys asiasta on eduskunnassa torstaina.

Joka tapauksessa kantahämäläiset äänestävät ydinvoimaa nurin äänin 4-3, tosin sillä poikkeuksella, että Risto Autio voi toisen voimaloista hyväksyä. Päivi Räsäsen kanta voi tasoittaa tilanteen tai kääntää sen vielä selvemmin ydinvoimaa vastaan.

Hämäläiskansanedustajien voima ei kuitenkaan riitä uusia ydinvoimaloita kaatamaan. Kahdensadan kansanedustajan joukosta lähes varmuudella suurin osa puoltaa molempien ydinvoimaloiden rakentamista.

Eduskunta keskustelee ydinvoimasta kaksi päivää. Äänestys asiasta on torstaina.

Lähteet: YLE Häme / Antti Ruonaniemi