1. yle.fi
  2. Uutiset

Raportti: Pohjois-Korean vankileireillä ainakin 150 000 ihmistä

Pohjois-Korean salaisilla vankileireillä on 150 000 - 200 000 vankia, arvioidaan tuoreessa raportissa. Pohjois-Korean johto kiistää jyrkästi leirien olemassaolon.

Ulkomaat

Raportin on julkaissut Yhdysvalloissa toimiva Committee for Human Rights in North Korea ja se julkaistaan tänään järjestön konferenssissa Washingtonissa.

Yli 200-sivuista raporttia varten on haastateltu 60 Pohjois-Koreasta paennutta entistä vankia sekä leirien vartijoita. Raportissa on myös satelliittikuvia, joista entiset vangit ovat kyenneet tunnistamaan omat vankilaparakkinsa, työpaikkansa, teloituskentät, jne.

Raportin mukaan leirit perustettiin 1950-luvulla Neuvostoliiton mallin mukaisesti. Ne oli tarkoitettu rangaistuspaikoiksi "väärinajattelijoille", "väärään poliittiseen ryhmään kuuluville" ja henkilöille, jotka olivat levittäneet uskonnollista oppia.

Leireistä annetaan raportissa äärimmäisen julma kuva. Vankeja kidutetaan erittäin raa'alla tavalla ja vankien kuolleisuus on suurta jatkuvan kaltoinkohtelun, kovan työn, aliravitsemuksen ja teloitusten takia.

Vankeusaika on usein elinkautinen. Yhden henkilön joutuminen poliittisista syistä epäilyksenalaiseksi tarkoittaa monasti sitä, että hänen koko perheensä isovanhempia ja lapsia myöten tuodaan leireille. Syytetyt eivät useinkaan saa minkäänlaista oikeuskäsittelyä.

Leirejä on raportin mukaan erityyppisiä. Osa leireistä on rangaistussiirtoloita, osa taas työleirejä, joilla vangit työskentelevät kaivoksissa, maataloudessa tai metsissä.

Raportissa on myös kuvattu, miten Kiinaan paenneita vankeja palautetaan takaisin Pohjois-Koreaan.

Committee for Human Rights in North Korea vaatii, että vankileirit suljetaan tai vähintään, että Punainen Risti pääsisi käymään leireillä.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi