Kaupunki on ketulle turvallinen paikka elää

Ketut ovat alkaneet viihtyä kaupungeissa. Taajama-alueella ei saa metsästää eikä muitakaan vihollisia ole - autoja lukuun ottamatta.

luonto
Kettu juoksee yli tien.
Raine Martikainen

Turun yliopiston tutkija Kati Miettinen kerää havaintoja erityisesti kaupungeissa kulkevista ketuista. Miettinen kertoo, että parin vuosikymmenen aikana kettupopulaatio on levinnyt tasaisesti. Havaintoja on jopa Turun ydinkeskustasta Teatterisillalta.

Miettinen kertoo, että normaalisti kettuja tavataan laitakaupungilla.

- Ketut viihtyvät omakotialueilla noin parin kilometrin päässä keskustasta, jos siellä on pieniä metsiköitä. Siellä on ojanpieliä, joissa on paljon myyriä ja rusakoita liikkuu paljon. Joku onnekas kettu voi joskus löytää roskapussin.

Ketut ovat päässeet leviämään, kun Suomessa ei ole pitkään ollut tautiepidemioita. Kaupungeissa kettuja ei voi metsästää ja ainoaksi viholliseksi ovat jääneet autot.

Ketut eivät uhaa lemmikkejä

Kettuja on helppo havaita, sillä ne liikkuvat myös päivisin, kun supikoirat ja mäyrät liikkuvat yöaikaan.

Kettu on sopeutunut kaupunkiin hyvin, mutta niistä ei pitäisi olla vaaraa ihmiselle tai kotieläimille. Jos kettupopulaatioon tulee sairaus, niin silloin lemmikin omistajat voivat huolestua.

- Kettua ei myöskään kannata kuitenkaan ruokkia, etteivät ne tule liian tuttavalliseksi, Miettinen muistuttaa.

Kati Miettinen tutkii kettujen lisäksi kissojen liikkeitä. Miettisen näkee silloin tällöin antennin kanssa seuraamassa pannoitettujen kissojen liikkeitä. Miettisen mukaan kissat väistävät kettuja ja kahnauksia ei synny.

- Jos ketun pitää kaupungissa valita rusakko tai kissa, niin rusakko vie 10-0.

Yleisöltä kaivataan eläinhavaintoja

Kati Miettinen kerää erilaisia havaintoja ketuista, supikoirista ja mäyristä.

- Havainnosta olisi hyvä tulla esiin päivä, kellonaika ja paikka. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuulla, tuliko eläin lähelle ihmistä tai lemmikkiä.

Lähteet: YLE Turku